dziednina
madziur: wyznacz dziedzinę √−x3 − 4x + 2x2 + 8
ja tak to robie:
−x3(x2+2) (x2 +4) ≥ 0
−x(x2+4) + 2+ (x2+4) ≥0
(−x + 2) (x2 + 4) ≥ 0
−x+2=0
x=2
x2+4=0
x2=−4 brak rozwiazan.
i co koniec zadania? plis pomocy!
9 sty 13:45
dddj : Musisz narysować wykres i sprawdzić kiedy jest ≥ od 0
9 sty 13:52
camus: x2 + 4 = 0 −brak rozwiązań w ℛ
zatem "odpuszczasz to sobie" i rysujesz wykres z jednym miejscem zerowym x=2
9 sty 13:54
madziur: ale jak i przedział taki bedzie? <2 + nieskonczonosci) ?
9 sty 13:59
Rafał P.:
−x3 − 4x + 2x2 + 8 ≥ 0
x3 − 2x2 + 4x − 8 ≤ 0
x2(x − 2) + 4(x − 2) ≤ 0
(x − 2)(x2 + 4) ≤ 0, ∀x∊R x2 + 4 > 0
(x − 2) ≤ 0
x ≤ 2
9 sty 14:48