Funkcje f1,f2,f3...,f8 przyporządkowują liczbom naturalnym n, n≠0 resztę z dziel
lena: POMOCY! pilne
Funkcje f1,f2,f3...,f8 przyporządkowują liczbom naturalnym n, n≠0 resztę z dzielenia
odpowiednio przez 3,4,5...10(f1 resztę z dzielenia przez 3, f2 resztę z dzielenia przez 4 itd)
. Które z tych funkcji mają wspólne miejsce zerowe? podaj te miejsca zerowe.
9 sty 12:29
camus: Każda z tych funkcji ma wspólne miejsce zerowe z drugą funkcją.
Przykład
f1 − reszty dzielenia przez 3
f2 − reszty dzielenia przez 4
dla x=12, f1=0 i f2 = 0. Co więcej, sytuacja się powtarza dla dowolnej wielokrotności 12.
Dodatkowo dla f1 i f4, każde miejsce zerowe f4 jest miejscem zerowym f1, gdyż 6 jest
wielokrotnością 3. Podobnie dla f1 i f7, f2 i f6, f3 i f8.
9 sty 12:59
lena: Dzięki, chyba nie trzeba wypisywać wszystkich przypadków, prawda?
Czy może być jeszcze np. f2 i f8, f2 i f4?
9 sty 13:05
camus: W pierwszym zdaniu napisałem, że każda para funkcji ma ze sobą wspolne miejsca zerowe. Podałem
tylko przykład z f1 i f2 aby było łatwiej zrozumieć, co dokładnie miałem na myśli.
9 sty 13:07
lena: dziękuję, faktycznie, nie zauważyłam że każda para ma wspólne m. zerowe. wielkie dzięki!
9 sty 13:09
camus: Tylko zauważ, że 12 w tym przykładzie była najmniejszą wspólną wielokrotnością, zatem dla f2 i
f4 wielokrotności 12 również będą miejscami zerowymi.
9 sty 13:09
PW: Masz odpowiedzieć na pytanie: "które z tych funkcji mają wspólne miejsca zerowe?". Nie pytali o
przykład, tylko rozstrzygnięcie, które. Trzeba więc zbadać wszystkie możliwe pary funkcji i
podać wzory na wspólne miejsca zerowe dla każdej pary..
9 sty 13:11