równanie wykładnicze
Karoo: 32−x = 3x −22
Jak rozwiązać to równanie?
9 sty 23:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
robisz podstawienie t = 3
x ; t>0
i otrzymujesz:
i rozwiązujesz równanie kwadratowe ... wyznaczasz t
1,t
2 ... sprawdzasz z warunkiem i wracasz
do podstawienia
9 sty 23:34
Karoo: wyszło mi równanie t
2−4t−9=0 i delta=52 czyli t
1= (4 −
√52) /2 , t
2= (4 +
√52) /2 i
jak mam to podstawić do 3
x chyba że coś źle obliczyłam
9 sty 23:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli t = 2 +/− √13 ... jeden pierwiastek odrzucasz
widać ... albo nauczycielowi się troszeczkę pomyliło coś w obliczeniach ... albo źle przepisane
zostało ... albo tak po prostu chciał sprawdzić czy ktoś się nie 'przerazi
3x = t ⇔ x = log3 t <−−− stosujesz
10 sty 00:03