d
dominika: Liczby 1 o raz −12 są pierwiastkami rownania ax2+bx+1+=0 . Jak obliczyc to zadanie.. a i
b?
9 sty 17:03
Ala: układ równań
9 sty 17:05
h: c=1
Δ=b
2−4ac
√Δ=
√b2−4ac
c=1 a wiec
√Δ=
√b2−4a
x
1=1
to 2 ostatnie to układ równań, musisz wyliczyc z nich a i b
9 sty 17:07
dominika: mozna prosic o wiecej wskazowek?
9 sty 17:07
dominika: dzieki , pozdrawiam
9 sty 17:07
jikA:
Można na przykład wykorzystać wzory Viete'a dla funkcji kwadratowej.
Jeżeli funkcja postaci f(x) = ax
2 + bx + c ma pierwiastki rzeczywiste to zachodzi zależność
Teraz w miejsce
x1 oraz
x2 podstawiasz podane pierwiastki a za
c liczbę którą
masz podaną.
9 sty 17:08
jikA:
Lub inny sposób. Podstawiam za x = 0 dostajemy w ten sposób
f(0) = 1 więc wiemy że punkt A (0 ; 1) należy do naszej funkcji kwadratowej teraz można
wykorzystać postać iloczynową funkcji y = a(x − x1)(x − x2) dla Δ ≥ 0
tutaj podstawiamy w miejsce x1 x2 oraz punkt A (0 ; 1) gdzie x = 0 i y = 1
łatwo obliczymy a. Następnie wymnażając nawiasy przez siebie otrzymamy postać ogólną
funkcji kwadratowej i stamtąd łatwo odczytamy współczynnik b.
9 sty 17:16