ciąg arytmetyczny jak rozwiązać ten przykład?
gabi: 1+2+3...100
r=1
a1=1
a100=100
s100
9 sty 17:10
h: a jakie jest polecenie?
9 sty 17:12
gabi: właśnie w tym problem że zostało nam podane tylko coś takiego bez polecenia a ja wogóle tego
nie rozumiem i prosze o pomoc
9 sty 17:15
Ajtek:
Pewnie policzyć sumę tego ciągu.
9 sty 17:18
Micro: wydaje mi sie ze policzyc sume stu elementów. zadanie dosc proste, zauważ, że
99+1=98+2=97+3=96+4=...=49+51=100
9 sty 17:18
pigor: ... sądzę, żę chodzi o sumę:
a mały ...

Gauss zauważył w I−szej klasie S.P., że
1+100=2+99=3+98= ... = 101 , a takich par liczb
naliczył 50 i szybko podał wynik : 50*101=5 050 ...
9 sty 17:22
gabi: bardzo wam dziękuje
9 sty 17:22
gabi: musiało mnie nie być na tej lekcji

poza tym matematyka to dla mnie czarna magia

super że jest taka stronka i można na Was liczyć

dzięki
9 sty 17:27