matematykaszkolna.pl
Zbadaj monotoniczność f-kcji Kapelan: Zbadaj monotoniczność f−kcji a) f(x)= x − cos2x w (0,PI)
9 sty 23:38
Artur_z_miasta_Neptuna: i w czym problem a) nie wiesz jak zrobić b) nie wychodzi Ci c) chcesz porównać wyniki jeżeli (a) −−− to siadaj do notatek i się ucz jeżeli (b) lub (c) −−− to napisz swoje obliczenia ... sprawdzimy
9 sty 23:43
Mateusz: Hehe dobre trzeba by taki formularz tu wstawic przed wstawieniem zadania zeby np na takie zadania zadawał te pytania kontrolne uzytkownik po zaznaczeniu dostaje odpowiedz z serwera i niestety nie moze dodac zadania jesli wybrał a) do momentu az nie poda poprawnych odpowiedzi
9 sty 23:47
Mateusz: tzn nie ze nie moze dodac tylko musiałby wpisac wynki i wtedy dostałby odpowiedz czy dobre czy złe
9 sty 23:50
Kapelan: 1) Df x ⊂ (−oo, + oo) 2) y'= 1 + 2sinx 3) 1 + 2 sinx=0 x= −1/2 sin Nie wiem jak narysować przybliżony wykres y' i dalej........(nanieść na wykres dziedzinę, +,−, największą, najmniejszą, max,min)
9 sty 23:58
Artur_z_miasta_Neptuna: źle obliczona pochodna (cos2x)' = −sin(2x) *(2x)' = −2sin(2x)
10 sty 00:05
Artur_z_miasta_Neptuna: a co to kuźwa ... 1 + 2 sinx=0 x= −1/2 sin student ... jak Ty maturę zdałeś
10 sty 00:06
Artur_z_miasta_Neptuna: nie istnieje coś takiego jak: sin to tak jakbyś napisał x = +1
10 sty 00:07
Kapelan: y'=( x − cos2x)' = (x)' − (cos2x)'= 1 − (− sin2x) * (cos2x)= I przed nawiasem jest minus także wartość zmienia się na +. Jesteś pewien że będzie minus.
10 sty 00:09
Kapelan: Dobra już wiem zapomniałem policzyć pochodnej z cos2x.
10 sty 00:12
Kapelan: dzieki już wiem jak całe zrobic
10 sty 00:19
Artur_z_miasta_Neptuna: spoko ... miłej nauki do sesji
10 sty 00:20