Zbadaj monotoniczność f-kcji
Kapelan: Zbadaj monotoniczność f−kcji
a) f(x)= x − cos2x w (0,PI)
9 sty 23:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
i w czym problem

a) nie wiesz jak zrobić

b) nie wychodzi Ci

c) chcesz porównać wyniki

jeżeli (a) −−− to siadaj do notatek i się ucz
jeżeli (b) lub (c) −−− to napisz swoje obliczenia ... sprawdzimy
9 sty 23:43
Mateusz:
Hehe dobre trzeba by taki formularz tu wstawic przed wstawieniem zadania zeby np na takie
zadania zadawał te pytania kontrolne uzytkownik po zaznaczeniu dostaje odpowiedz z serwera i
niestety nie moze dodac zadania jesli wybrał a) do momentu az nie poda poprawnych odpowiedzi
9 sty 23:47
Mateusz: tzn nie ze nie moze dodac tylko musiałby wpisac wynki i wtedy dostałby odpowiedz czy dobre
czy złe
9 sty 23:50
Kapelan: 1) Df x ⊂ (−oo, + oo)
2) y'= 1 + 2sinx
3) 1 + 2 sinx=0 x= −1/2 sin
Nie wiem jak narysować przybliżony wykres y' i dalej........(nanieść na wykres dziedzinę, +,−,
największą, najmniejszą, max,min)
9 sty 23:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle obliczona pochodna
(cos2x)' = −sin(2x) *(2x)' = −2sin(2x)
10 sty 00:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
a co to kuźwa ... 1 + 2 sinx=0 x= −1/2 sin

student ... jak Ty maturę zdałeś
10 sty 00:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie istnieje coś takiego jak:
sin
to tak jakbyś napisał x = √ +1
10 sty 00:07
Kapelan: y'=( x − cos2x)' = (x)' − (cos2x)'= 1 − (− sin2x) * (cos2x)= I przed nawiasem jest minus także
wartość zmienia się na +. Jesteś pewien że będzie minus.
10 sty 00:09
Kapelan: Dobra już wiem zapomniałem policzyć pochodnej z cos2x.
10 sty 00:12
Kapelan: dzieki już wiem jak całe zrobic
10 sty 00:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
spoko ... miłej nauki do sesji
10 sty 00:20