wykresy
anka: Zadania maturalne z przekształceń wykresów
Otóż mam problem z :
Wzór funkcji f(x)==x2−1. Naszkicuj wykres g(x)=f(2−x)−2
Jak to zrobić? Jaka jest kolejność?
Czy najpierw przesuwam wykres o wektor [−2,0], a następnie przekształcam względem osi OY, a
następnie 2 jednostki w dół?
Jeśli mam f(x)=1−g(x−2) to wykres g(x) przekształcam względem osi OY?
9 sty 16:45
h: no masz wykres
f(x)=x2−1
masz naszkicowac
f(2−x)−2
no to zamiast x wstawiasz 2−x a to co za nawiasem (−2 ) dopisujesz na koncu
g(x)=(2−x)2−1−2
g(x)=x2−4x+4−1−2
g(x)=x2−4x+1
9 sty 16:46
Basia:
ad.1
nie;
g(x) = f(2−x)−2 = (2−x)2−1 − 2 = (x−2)2 − 3
i wykres y=x2 przesuwasz o wektor [2; −3]
albo przekształcasz dalej i masz g(x) = x2 − 4x + 1
i rysujesz wykres tej funkcji
ad.2
f(x) = −g(x−2)+1 = −[ g(x−2)−1 ]
1. g(x) przesuwasz o wektor [2; −1]
2. symetria względem OX
9 sty 16:51
tech: Dziękuje Wam
9 sty 17:46
tech: a np. gdy mam:
g(x)= |f(2−x)−1} = | f (−(x−2))−1)|
I mogę zrobić tak: Przesuwam wykres f(x) 2 jednostki w prawo, później odbijam względem osi Oy,
póżniej 1 w dół i wart bezwzględna względem osi Ox?
9 sty 17:54