ciągi
Mini: 1. Czy ciąg jest ciągiem arytmetycznym?
an=n3−3n2+2n−1+(n−2)3+6n2
2. Suma kwadratów pierwszego i czwartego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 34, a różnica
ósmego i trzeciego wyrazu jest równa 5√2. Wyznacz wzór ogólny tego ciągu.
3. Suma n początkowych wyrazów ciągu (an) jest wyrażona wzorem Sn=−n2+3n. Zbadaj, czy ten
ciąg jest arytmetyczny.
9 sty 18:07
Mini: pomocy!
9 sty 19:07
PW: Zadanie 3.
Sk to suma wszystkich wyrazów ciągu począwszy od pierwszego, a skończywszy na wyrazie o
numerze k, tak więc
Sk+1−Sk = ak+1.
No to policzmy ten wyraz ak+1.
Zgodnie ze wzorem podanym w zadaniu
Sk+1 = −(k+1)2+3(k+1)
Sk = −k2+3k
ak+1 = Sk+1−Sk = −(k+1)2+3(k+1) − [ −k2+3k] =
= −(k2+2k+1)+3k+3+k2−3k = −2k+2.
Podsumowanie:
ak+1 = −2(k−1),
czyli
an=−2(n−2).
To ostatnie trzeba dobrze rozumieć: "czyli", bo wyliczyliśmy, że po prawej stronie jest liczba
−2 mnożona przez liczbę o dwa mniejszą niż numer wyrazu po lewej stronie. Widać, że ciąg jest
arytmetyczny, gdyż dwa sąsiednie wyrazy mają różnicę −2:
an+1−an = −2(n−1) − (−2(n−2)) = −2n+2+2n−4=−2.
Odpowiedź. Ciąg jest arytmetyczny. Jego różnicą jest liczba (−2), a pierwszym wyrazem
a1=−2(1−2)=2.
Kto nie wierzy − niech sprawdzi, czy rzeczywiście przy takim określeniu ciągu jest Sn=−n2+3n.
Warto to zrobić, gdyż aż trudno uwierzyć, ale to już zabawy.
9 sty 21:19