zadania optymalizacyjne
orety: Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 45 cm. Jakie
powinny byc wymiary tego graniastosłupa aby jego:
a.) pole powierzchni całkowitej było największe,
b.) objętość była największa
9 sty 21:50
krystek: 45=6a+3H
| | a2√3 | |
b)V(a,H) = |
| *H i teraz wyznacż |
| | 4 | |
a) analogicznie
9 sty 21:57
orety: własnie robiłam tak i wyszło mi h=−2a+15 i potem dałam do pola i nie wiem co dalej
9 sty 21:59
Marq: W podstawie ma krawędź a, a krawędzie boczne b. Stąd 6a+3b=45 a stąd 2a+b=15 czyli b=15−2a
| | a2√3 | |
Pole powierzchni takiego graniastosłupa to Pc=2* |
| +3*ab |
| | 4 | |
Po podstawieniu do P
c b=15−2a otrzymujemy coś takiego i robimy z tego od razu funkcję, która
każdej wartości a przyporządkowuje wartość P
c
| | a2√3 | |
Pc(a)=2* |
| +3*a*(15−2a) |
| | 4 | |
Po uproszczeniu wyjdzie Ci funkcja kwadratowa, która ma ramiona skierowane w dół (to znaczy, że
ta funkcja przyjmuje największą wartość w wierzchołku. Ta wartość to będzie właśnie największe
P
c, jakie ten graniastosłup może osiągnąć. A współrzędna x wierzchołka (czyli w naszym
przypadku a) to będzie właśnie ta wartość, dla której to pole będzie największe. Mając a
wyliczymy b.
Drugie analogicznie
9 sty 22:02
orety: nie wychodzą mi rachunki, jakies głupoty

a w odp a= 15(12+
√3)/47
9 sty 22:09
Marq: Chcesz odpowiedź do a) czy do b)?
9 sty 22:16
orety: do a bo robie i mi nie wychodzi, skąd to 47 w mianowniku
9 sty 22:19
Marq: Do a) brzydki wynik
| | 90√3+90*12 | |
a= |
| po usunięciu niewymierności |
| | 141 | |
9 sty 22:19
orety: ok, dzięki wielkie będę kombinowac zeby wyszło
9 sty 22:25
Marq: Nie ma żadnego kombinowania
| | √3−12 | |
Po prostym uproszczeniu Pc(a)= |
| a2+45a |
| | 2 | |
| | −b1 | |
Współrzędna a wierzchołka aw= |
| , gdzie bi są współczynnikami przy zmiennych w tej |
| | a1 | |
funkcji
| | −b1 | | 1 | | −45*2 | | √3+12 | | 90(√3+12) | |
aw= |
| =−b1* |
| = |
| * |
| = |
| |
| | a1 | | a1 | | √3−12 | | √3+12 | | 141 | |
9 sty 22:32