pochodna z def.
nuta: f(x) = x
2 +2
f'(x) = 2x
Z definicji wychodzi mi 2x+h, gdzie robie blad?
Lim(h−>0) ( f(x+h)−f(x) ) / h = ( f(x+h)
2 +2−x
2−2 ) / h =
((x+h)
2−x
2)/h = ( x
2 + 2xh + h
2 − x
2 ) / h = h(2x+h)/h = 2x+h
9 sty 09:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
a zapomnialeś że to jest GRANICA

(tak to jest jak sie 'limesów' nie pisze)

więc policz tą granice do końca
9 sty 09:37
maniek: (xn)'=nxx−1 czyli (x2)'=2x
(c)'=0 czyli (2)'=0
9 sty 09:40
nuta: Pomijalem limesy bo pisze z telefonu. A blad z tego co widze wynika z sporych brakow z granic.
Domyslam sie ze pod h powinienem podstawic 0?
@maniek
Dzieki ale z wzorow potrafie policzyc, chodzi tylko o def.
9 sty 10:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
dokladnie h−>0 ... więc za h wstawiasz 0
9 sty 10:31
nuta: Ok dzieki bardzo. Widac musze na dluzej wrocic do granic
9 sty 10:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
polecam (ogólnie) Matematyka Analityczna −−− Skoczylas
zarówno do granic jak i pochodnych, całek ... itd.
9 sty 11:08