prosze o pomoc :)
Nicola: Dany jest okrąg o równaniu x2−6x+y2+14y+11=0. Środek okregu nie należy do prostej o równaniu
9 sty 19:51
9 sty 19:51
Nicola: tylko jak to rozwiazac?
9 sty 20:00
krystek: Jak podasz więcej szczegółów.
9 sty 20:10
julka: w odp mam,ze srodek okregu ma wspólrzedne S=(3,−7).
9 sty 20:33
Nicola: mam 4 odp do tego zadania A =y=2x−13 B y=−2x−1 C y=3x−16 D y=−3x+1
9 sty 20:35
krystek: To widać z postaci równania!
9 sty 20:36
krystek: To sprawdź do której prostej nie należy, wstaw za x=3 za y=−7
wykonaj rysunek i zrozumiesz.
9 sty 20:37
Nicola: tak tylko potrzebuje rozw,bo bede miała z tego kart.
9 sty 20:38
krystek: To rozwiąż , naucz się !
9 sty 20:39
Nicola: dzieki
9 sty 20:39
Nicola: latwo Ci powiedziec jak pewnie wszystko umiesz...
9 sty 20:39
krystek: Oj , nie wiem wszystkiego
A)y=2*3−13=−7 nalezy
B)y=−2*3−1=−7 należy
Dy=−3*3+1=−8≠−7 nie należy środek do tej prostej
9 sty 20:44
ZK: (x−3)2−9+(y+7)2−49+11=0
(x−3)2+(y+7)2=47 r=√47≈6,9 to srodek S(3,−7)
Teraz dla treningu narysuj sobie okrag i i te proste (na jednym rysunku) i bedzie widac
9 sty 20:48
Nicola: to juz jest poswiecenie
9 sty 20:49
Nicola:
9 sty 20:49