pole zawarte pomiędzy parabolami
ola: proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania dotyczącego pola zawartego między parabolami:
y=x2/3
y=4−2/3x2
9 sty 08:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
a narysowałaś przynajmniej te parabole

znalazłaś punkty wspólne tych parabol
9 sty 09:47
ola: tak narysowałam...
nie wiem jak wyznaczyć punkty wspólne...
9 sty 21:24
Beti: punkty wspólne znajdziesz rozwiązując układ równań:
9 sty 21:26
ola: mam miejsca przeciecia...
2, 4/3 i −2,4/3
9 sty 21:48
ola: co dalej ?
9 sty 21:56
9 sty 21:59
ola: proszę o sprawdzenie czy dobrze policzone

z całki wychodzi 4x − (2x
3/9)−(x
3/9)
poźniej podstawiam za x 2 i −2 i odjemuje. Wychodzi 0 nie wiem czy słusznie
9 sty 23:44
PW: | | 2 | | x2 | |
4 − |
| x2 − |
| = 4 − x2, po co sobie utrudniać? Całka z tego to |
| | 3 | | 3 | |
uważać na minusy przy podstawianiu.
10 sty 12:31