pomocy... prosiłaby też o podanie wzoru jakiego tu trzeba użyć.
bambi: Z punktu A leżącego na okręgu o środku O poprowadzono dwie prostopadłe do
siebie cięciwy o długościach 5 cm i 12 cm. Oblicz pole P koła ograniczonego tym okręgiem.
9 sty 00:59
bambi: Z punktu A leżącego na okręgu o środku O poprowadzono dwie prostopadłe do
siebie cięciwy o długościach 5 cm i 12 cm. Oblicz pole P koła ograniczonego tym okręgiem.
Ktoś pomoże?
9 sty 10:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
rysunek chociaż zrobił
9 sty 11:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
Oblicz pole P koła ograniczonego tym okręgiem (i zapewne tymi cięciwami ... tak

)
9 sty 11:10
bambi: nie ma rysunku...
9 sty 11:33
bambi: kto pomoże?
9 sty 12:36
Janek191:
a = 5 cm
b = 12 cm
Cięciwy są prostopadłe , więc c2 = a2 + b2 = 52 + 122 = 25 + 144 = 169
c = √169 = 13
c = 2 r
2 r = 13
r = 6,5
r = 6,6 cm
Pole koła
P = π r2 = π * 6,52 = π *42,25
Odp. P = 42,25 π cm2
========================
9 sty 12:41
Janek191:
a = AB , b = AC , c = BC
Kąt wpisany oparty na średnicy jest katem prostym.
Ponieważ kąt BAC jest prosty , więc musi być oparty na średnicy BC.
9 sty 12:44
bambi: dzięki
9 sty 12:52
bambi: a nie trzeba tam jeszcze obliczyc * π czyli 3,14 *6,52 = 3,14 * 42,25 ?
11 sty 16:26
bambi: halo ktoś odpisze?
11 sty 16:53
Janek191:
P = 42,25 π cm2 to wynik dokładny, a P ≈ 42,25 * 3,14 cm2 to wynik przybliżony .
11 sty 17:04
bambi: aha dzięki
11 sty 17:06