Kombinatoryka
Marq: Mamy 4 mężczyzn i 6 kobiet. Na ile sposobów możemy wybrać komisję składającą się z co najmniej
2 mężczyzn i co najmniej 2 razy więcej od nich kobiet?
9 sty 20:17
Marq: 4po2*(6po4+6po5+6po6)+4po3*6po6?
9 sty 20:59
Marq: Liczba palindromiczna to taka, która przy czytaniu z prawej strony nie zmienia swojej wartości,
np. 23432
a) Znajdź liczbę k cyfrowych liczb palindromicznych, gdzie k∊N+
b) Znajdź liczbę 7− i 8−cyfrowych liczb palindromicznych n, przy założeniu, że żadna cyfra w n
nie powtarza się więcej niż dwa razy.
Czy odpowiedzi będą takie?
a)
9*10k/2−1 dla k parzystych
9*10k/2−1/2 dla k nieparzystych?
b)
2*9*103?
9 sty 21:26
Marq: Niech A⊂N zawiera te liczby n, które w rozwinięciu dziesiętnym mają wszystkie cyfry różne.
Wyznaczyć liczbę elementów zbioru A.
Czy zbiór A będzie pusty czyli będzie miał 1 element?
9 sty 21:27
Marq: W budynku znajdują się 4 apartamenty do wynajęcia. Każdy z apartamentów może być wynajęty dla 3
lub 4 osób. Znaleźć liczbę sposobów wynajęcia tych apartamentów 13 osobom.
13 osób do pokoi 3 lub 4 osobowych możemy podzielić tylko w taki sposób 13=3+3+3+4
Wiemy zatem, że będą 4 grupy.
Sposobów przydziału 4 grup do 4 pokoi jest 4! sposobów?
A na ile sposobów można przydzielić 13 osób do tych 4 grup?
9 sty 21:31
Marq: Mamy rozwiązać taką rekurencję metodą przewidywań.
an=5an−1−6an−2+n+2n, a0=1, a1=0
Równanie charakterystyczne
(x−2)(x−3)=0
Przewidywane rozwiązanie będzie wyglądało tak?
an=a*2n+b*3n+cn+d+e*n*2n?
9 sty 21:40
Marq: Jak mi ktoś nie podpowie, to wstawię linki do piosenek Justina Biebera.
9 sty 22:05
9 sty 22:26
Marq: Jakiś film dziś na Polsacie czy co, że nikt mi pomóc nie chce?
9 sty 22:41
Marq: A nie. Gdyby to był Polsat, to byście mi podczas reklam te zadania rozwiązali
9 sty 22:42
Marq: up
9 sty 23:32
25564: 4*2 i 6*3
9 sty 23:44
Marq: oo a do którego to i dlaczego tak?
9 sty 23:47
Marq: up
10 sty 00:29
Marq: up
10 sty 00:50
Marq: up
10 sty 01:09