Proszę o wytłumaczenie ;)
Mateusz: Czworokąt, którego zoki zawierają się w osiach x i y ukladu współrzędnych oraz prostych o
równaniach 3x−y+7=0 i −x+1/3y=2 to:
A. trapez prostokątny
B. prostokąt
C. równoległobok
D. trapez równoramienny.
Proszę o wytłumaczenie mi tego zadania, a nie o rozwiązanie

najlepiej o czynności, które
muszę wykonywać po kolei. Dodam, że w odpowiedziach, jako prawidłową odpowiedź mam zaznaczone
D.
9 sty 18:05
h: masz te dwie proste
3x−y+7=0
y=3x+7
druga prosta
y=3x+6
teraz jak je sobie narysujesz na jednym wykresie to wyjdzie cos takiego
http://i45.tinypic.com/30aug44.jpg
i to jest ten obszar ograniczony tymi dwiema prostymi i osiami x i y

na co Ci to wyglada z
tych 4 odpowiedzi?
9 sty 18:20
Mateusz: Nie wiedziałem, jak to narysować, bo nie wiedziałem, jak wyznaczyć punkty przecięcia na osi X
9 sty 18:30
Mateusz: Obliczyłem miejsca zerowe i wyszło mi w jednym x=−2 i 2/3 a w drugim x= −2 więc 2 razmiona nie
są równe
9 sty 18:33
9 sty 18:40
Mateusz: Ja wiesz, ale boczne ramiona które są na osi X i Y nie dą takie równe, bo między nimi jest 2/3
| | 2 | |
równicy  (Wcześniej się pomyliłem x= −2 |
| ) |
| | 3 | |
9 sty 18:49
Mateusz: | | 1 | |
x=−2 |
| *  |
| | 3 | |
9 sty 18:49
Mateusz: No chyba, że tak ma być...
9 sty 18:50
h: o, faktycznie, nie zauwazylem, a na pewno dobrze to zadanie przepisales?
9 sty 18:52
h: ale nie, co mnie w blad wprowadzasz

wspolczynnik kierunkowy jest ten sam, wiec sa pod tym
samym kątem

wiec wszystko sie zgadza
9 sty 18:52
Mila:

y=3x+7
y=3x+6
trapez , ale nie jest równoramienny.
9 sty 19:26