monotonicznosć i ekstrema
maniek: Jak mam zbadać monotoniczność i ekstreme funkcji f(x)= xlnx
9 sty 15:39
jikA:
Wyznaczasz dziedzinę następnie liczysz f'(x) ustalasz dziedzinę f'(x) sprawdzasz dla jakich x
f'(x) > 0 f'(x) < 0 oraz f'(x) = 0 i liczysz ekstrema o ile są.
9 sty 15:49
maniek: | | 1 | | x | |
tylko ja nie wiem w jaki sposób, liczę pochodna f'(x)=( xlnx)' = x* |
| = |
| =1 |
| | x | | x | |
czyli wykresem funkcji jest prosta? czy źle liczę?
9 sty 15:57
jikA:
Źle liczysz masz musisz skorzystać z pochodnej iloczynu funkcji.
9 sty 16:10
maniek: pochodną policzyłem według przykładu, który robiliśmy an wykładach
9 sty 16:21
h: f(x)=x * lnx
(x * lnx)' =
(f * g)' = f'g + fg'
| | 1 | |
(x * lnx)' = lnx + 1* |
| |
| | x | |
9 sty 16:23
maniek: ok, teraz jak mam z tej pochodnej wyznaczyć monotoniczność, bo nie mam pojęcia
9 sty 16:27
jikA:
A wyznaczyłeś dziedzinę funkcji i dziedzinę pochodnej funkcji?
9 sty 16:30
maniek: D:R
D': R bez 0
9 sty 16:36
jikA:
Do poprawy. Poczytaj sobie co jest dziedziną funkcji logarytmicznej.
9 sty 16:38
h: czemu D=R bez 0?
przeciez nigdzie nie dzielisz przez 0 ani nic takiego
musisz tylko spojrzec na logarytm naturalny
logb a
b≠1
a>0
w tym wypadku b=e czyli jest ≠1
czyli tylko a> 0
czyli x>0
czyli D=(0;+∞)
9 sty 16:39
jikA:
h dobrze pisał bo ustalał dziedzinę pochodnej a tam dzieli przez x.
9 sty 16:41
jikA:
Dla logarytmu logba dziedziną jest 0 < b ≠ 1 ∧ a > 0 a nie tylko b ≠ 1.
9 sty 16:42
maniek: przypuśćmy że rozumne, co mam dalej robić?
Jestem z tego zielony bo nie mam z czego się uczyć,a w necie podobnego zadania nie znalazłem
9 sty 16:51
jikA:
Więc skoro ustaliliśmy że dla x ∊ (0 ;
∞) wyrażenie ma sens liczbowy to powiedz czy
| 1 | |
| będzie > 0 czy może < 0 tak samo ln(x) będzie > 0 czy < 0 dla x ∊ (0 ; ∞). |
| x | |
9 sty 16:58
9 sty 17:01
jikA:
Sprowadź do wspólnego mianownika.
I teraz badasz dla jakich x jest to większe.
9 sty 17:02
jikA:
Niestety nie rozumiesz. Zobacz jak wygląda wykres funkcji y = ln(x) lub innej funkcji
logarytmicznej o podstawie większej od 1.
9 sty 17:04
maniek:
9 sty 17:08
jikA:
Czyli dla x ∊ (0 ; 1) funkcja y = ln(x) jest ujemna a Ty napisałeś że jest > 0.
9 sty 17:10
maniek: teraz rozumne
9 sty 17:11
jikA:
Zastanawiałem co jest źle a to h źle policzył pochodną i uwierzyłem mu na słowo i nie
sprawdziłem go. maniek policz jeszcze raz pochodną.
9 sty 17:29
maniek: właśnie liczę pochodną, podstawiłem do wzoru, który podał h i mi wyszło lnx+1
9 sty 17:34
jikA:
I to jest poprawnie obliczone teraz liczysz kiedy
ln(x) + 1 > 0.
9 sty 17:37
maniek: no dla x>0
coś słabo dzisiaj kumam
9 sty 17:46
jikA:
Musisz policzyć dla jakich x wyrażenie ln(x) + 1 > 0.
9 sty 17:52
maniek: na dzisiaj wystarczy, przez fizykę mam mętlik w głowie, jutro do tego wrócę
9 sty 17:59
jikA:
ln(x) > −1
ln(x) > −ln(e)
| | 1 | |
Dla x ∊ ( |
| ; ∞) funkcji f(x) jest rosnąca. |
| | e | |
Zostało Ci do policzenia f'(x) < 0 oraz f'(x) = 0 i zbadanie ekstremum.
Masz duże zaległości z matematyki z liceum i powinieneś je jak najszybciej nadrobić bo będzie
tylko coraz gorzej.
9 sty 18:04
maniek: dzięki
9 sty 18:09
jikA:
Powodzenia.
9 sty 18:15