matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
daniel:
jedna caleczka na noc
5x+1
∫
dx = ?
4x+3
9 sty 22:48
Rafał P.:
5
4x +
4
5
5
4x + 3 −
11
5
...=
∫
dx =
∫
dx =
4
4x + 3
4
4x + 3
dx
=
5
4
x −
11
4
∫
=
5
4
x −
11
16
ln|4x + 3| + c
4x + 3
dx
∫
=
1
a
ln|ax + b| + C , a≠0
ax + b
9 sty 23:37