Kombinatoryka (wariacje, kombinacje, permutacje)
Agnieha: Czy mogłby mi ktos pomoc z tymi zadaniami ?Chodzi mi tylko o sprawdzenie wyniku

1.Ile słow, mających sens lub nie, mozna utworzyc z liter slowa matematyka?
2.Na treningu siatkarskim trener sposrod 18 zawodników chce stwoerzyc 3 druzyny 6−osobowe. Ile
roznych druzyn moze itworzyc?
3. 9 osob ( 5 chł i 4 dziew. ) ustawia się w szergu do zdjecia. Na ile sposobów moja to uczynić
przyjmując, ze chlopiec i dziewczyna maja stac na zmiane?
4. Ile jest mozliwosci opuszczenia windy przez 4 osoby w 8−pietrowym bloku, przy zalozeniu, ze
zadne 2 nie wysiadaja na jednym pietrze?
5. dyrekcja szkoly postanowiła z najlepszej klasy w szkole ( zlozonej z 22 uczniow) zaprosic na
wycieczke 3 dziewczynki i 2 chlopcow. Sposrod ilu mozliwych piatek uczniow moze wybierac?
Dziekuje za pomoc
PW: Nie bardzo wiadomo o co idzie.
a) Mamy podać wyniki, a Ty sprawdzisz − porównasz ze swoimi, bo jesteś pewna swojego
rozumowania, tylko rachunki budzą wątpliwość?
b) Wyniki masz (bo są w odpowiedziach w książce), ale nie potrafisz podać sposobu rozumowania?
Zadanie 5. Budzi wątpliwość. Co miał na myśli autor pisząc "spośród ilu możliwych piątek
uczniów może wybierać"? Mamy rozpatrywać wszystkie możliwe klasy 22−osobowe i dywagować − co
by było, gdyby w klasie nie było dziewczynek, albo były tylko dwie? Bo odpowiedź na pytanie
"ile piątek spośród 22" brzmi
tylko po co mówić o płciach?