Rozlóż na czynnyki wielomiany
Ewelina: rozłóż na czynniki wielomiany :
a) W(x)=2x2 + 32
b)W(x)= x4 +x2 +1
c)W(x)= x8 + x4 +1
d)W(x)=x3(x2−7) − 36x
e)W(x)=(x2−2)4 − 4x4
9 sty 13:58
PW: Bawisz się na poziomie szkoły średniej, czy studiów − pierwiastki mają być tylko rzeczywiste,
czy mogą być liczbami zespolonymi?
9 sty 14:07
Ewelina: chodzę do szkoły średniej.
9 sty 15:01
jikA:
b)
x4 + x2 + 1 = x4 + 2x2 + 1 − x2 = (x2 + 1)2 − x2 = (x2 + x + 1)(x2 − x + 1)
9 sty 16:02
PW: a) Nie ma pierwiastków, bo dla każdej x rzeczywistej jest
x2≥0, a więc 2x2≥0, skąd 2x2+32≥32>0.
Wielomian stopnia drugiego nie ma pierwiastków, to znaczy nie da się rozłożyć na czynniki.
Tak samo można było rozwiązać b), gdyby pytanie brzmiało "czy wielomian ma pierwiastki".
Propozycja jikA jest dobra (pokazuje rozkład na dwie wielomiany stopnia drugiego, które
już się rozłożyć nie dadzą, co sprawdzisz licząc Δ). Nie piszę tego po to, żeby wystawiać
laurki, ale żeby zwrócić uwagę, że niekiedy wcale nie trzeba wielomianu rozkładać, żeby
powiedzieć, czy ma pierwiastki.
A widzisz, że c) to "to samo co b) ino dwa razy większe wykładniki"? Wykorzystaj rozwiązanie
b), żeby drugi raz tego nie odkrywać.
9 sty 19:30