Zbieżność szeregów z kryterium D'Alemberta.
N3rvous: Witam
Mam problem z obliczeniem szeregów metodą D'Alemberta.
Jeszcze takie pytanie, jaka jest różnica kiedy n=1, a n=2 przy sumie ∑?
| | an+1 | | (3n+1−2n+1)(5n−4n) | |
lim n→∞ |
| = lim n→∞ |
| |
| | an | | (5n+1−4n+1)(3n−2n) | |
Dalej nie wiem jak go rozwiązać.
Krzysiek: a)podziel licznik i mianownik przez (5
n *3
n)
różnica między n=1 a n=2, jest taka,że w pierwszym przypadku sumujesz od n=1 a w drugim od
n=2...
| | an+1 | |
b)rozpisz |
| , skracasz silnię i przechodzisz do granicy (może coś z liczbą 'e' |
| | an | |
będzie)
c) a nie możesz np. z kryterium Cauchy'ego skorzystać?