kryteria różniczkowalności
bizon: czesc, mam funkcje określoną (x−3)2(x−4) w przedziale x∊(3,4) i 0 dla innych argumentów. Mam
zbadać różniczkowalność. Czy do tego celu wystarczy policzyć granice prawo i lewostronne dla 1
funkcji w punktach 3 i 4? jeśli wyjdą 0 to funkcja jest różniczkowalna?
9 sty 23:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ... to nie wystarczy
aby funkcja była różniczkowalna na jakimś przedziale (a,b) ... u Ciebie ten przedział to R ...
to musi być:
1) funkcją ciągłą
2) funkcją gładką (brak 'szpicy' jak np. f(x) = |x| w punkcie x=0)
sprawdzenie granicy w 3 i 4 to załatwienie tylko punktu (1)
aby sprawdzić punkt (2) to najlepiej obliczyć pochodną tej funkcji w przedziale (3,4) i
sprawdzić czy na krańcach przedziałów pochodna będzie przyjmować takie same wartości (czyli 0)
w praktyce policzyłbyś normalnie pochodną wstawił x=3 i x=4 ... i po zabawie ... ale na kole
tak zrobić nie możesz ... musisz policzyć pochodną z definicji ... a konkretniej sprawdzić czy
ona istnieje dla x
0=3 i x
0=4 ... czyli policzyć granice jednostronne lim
h−> 0+/−
w obu tych punktach i wykazać czy granice jednostronne w danych punktach są równe
9 sty 23:49
bizon: wiec zeby spełnić drugi punkt to mam liczyć granice jednostronne dla 3 i 4 czy policzyc
pochodną z definicji i wstawić 3 i 4?
10 sty 20:37
bizon: wszystkie 4 granice jednostronne wychodzą 0, co z resztą nie wymaga zbyt dużo liczenia, teraz
policzyć pochodną z definicji, wstawić 3 i 4?
10 sty 20:39