Znaleźć dziedzinę funkcji
Kapelan: Proszę o sprawdzenie
Znaleźć dziedzinę funkcji
a) f(x)= √x3−x2−2x
b) f(x) = ln(x3−x2−2x)
c) f(x)= √x3−3x2−2x
a) x(x2−x−2)>= 0
x1= −1 x2= 2
Odp: Df x należy <2; +oo)
b) xp(x2−x−2)> 0
Odp: Df x należy (2:+oo)
c)xp(x2+3x+2)>= 0
x1= −2 x2= −1
Odp: Df: x należy <−1; + oo)
9 sty 19:11
h: a)
x(x2−x−2)≥0
x(x+1)(x−2)≥0
czyli dziedzina to
D: x∊(−∞;0) suma (1;2)
9 sty 19:14
h: oj sorry,
a)
D: x∊(−∞;0> suma <1;2)
b)
D: x∊(−∞;0) suma (1;2)
9 sty 19:17
h: c)
podaj jeszcze raz ten przyklad bo raz piszesz z minusem, raz z plusem
9 sty 19:19
Kapelan: sorry z +
9 sty 19:24
Kapelan: jesteś pewien co do tych odpowiedzi
9 sty 19:53