graniastosłup
agnieszka: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 10 cm a pole podstawy
bocznej jest o 125 pierwiastek z 3 cm szesciennych większ od pola jednej podstawy.Ile jest
równa objetosc tego graniastosłupa ?
9 sty 20:19
agnieszka: proszę o pomoc. chciałabym wiedzieć i zrozumieć jak to rozwiązać
9 sty 20:47
Beti: Nie ma "podstawy bocznej". Pewnie chodzi Ci o "powierzchnię boczną"
9 sty 20:50
agnieszka: taaak! przepraszam, pomyłka
9 sty 20:52
Beti:

a = 10
P
b = P
p + 125
√3
V = ?
P
b = 3ah = 30h
| | a2√3 | | 100√3 | |
PP = |
| = |
| = 25√3 |
| | 4 | | 4 | |
podstawiamy do zależności podanej w zadaniu:
30h = 25
√3 + 125
√3
30h = 150
√3 /:30
h = 5
√3
wobec tego;
V = P
p*h = ... dokończ
9 sty 20:57
BorowikSzlachetny: 1. pole podstawy liczysz pierw z wzoru a
2 pierw z 3/4
2. pole bocznej teraz wyjdzie 150 pierw z 3
3. ściana boczna jest prostokątem, który jest h*10 i ma się równać 150 pierw z 3
no i dostajesz potem h i mnożysz przez pole podst i masz
9 sty 20:57
BorowikSzlachetny: Aha, ja zrobiłem dla jednej tylko ściany, ale tak zrozumiałem pierwotnie podana treść
9 sty 21:02
agnieszka: dziękuję!
9 sty 21:23