wyazenie algebr
ola: Witajcie prosze o pomoc ....
wyrażenie a2 −ab−2b2 jest równe iloczynowi
9 sty 16:08
Kamil: a2 − ab − 2b2 = a2 − ab − 2b2 −3ab + 3ab − 3b2 + 3b2 = a2 + 2ab + b2 − 3ab − 3b2 = (a+b)2
−3b(a+b) = (a+b)(a+b−3b) = (a+b)(a−2b)
9 sty 19:34
nielubiematmyxd: mam ten sam problem, tylko nie rozumiem dlaczego akurat tak Kamil rozwiązał skąd to i wgl ? co
to ?
17 lut 12:41
52: To może inny sposób

a
2−ab−2b
2=a
2−ab−b
2−b
2=a
2−b
2−ab−b
2=(a−b)(a+b)−ab−b
2=(a−b)(a+b)−b(a+b)=
=(a+b)(a−b−b)=(a+b)(a−2b)
17 lut 12:48
nielubiematmyxd: wzory skroconego mnozenia to są czy co ? xd
17 lut 12:49
52: Tak

No i wyciąganie przed nawias
17 lut 12:53
nielubiematmyxd: a2−ab−b2−b2=a2−b2−ab−b2 , dlaczego robi sie nagle jeden raz b2
17 lut 13:03
nielubiematmyxd: oba są na − wiec nic sie nie powinno zredukowac
17 lut 13:05
17 lut 14:27