pomóżcie plisss
Palinka: na mapie wykonanej w skali 1:350000 odległość miedzy Kopytkowem a Rogowem jest równa 6cm.
oblicz jaka jest rzeczywista odległośc miedzy tymi miejscowościami.
9 sty 16:32
jikA:
1cm → 3.5km
6cm → x
9 sty 16:37
h: 1 centymetr na mapie = 350 000 cm w rzeczywistosci
6 centymetrow na mapie = 6 * 350000 cm w rzeczywistosci
6*350000=2100000
2 100 000 cm = x km
1km = 1000m = 100 000 cm
2 100 000 cm = 21 km
Odległość między miastami to 21km
9 sty 16:38
pigor: ..., lub niech
x=? szukana odległość w realu, to
| 1 | | 6 | |
| = |
| ⇔ x=6* 3 500 m=6* 3,5 km= 21 km . ...  |
| 3 500 00 cm | | x | |
9 sty 16:52