P0omo
Klaus: Pomocy


Wyznacz ciąg geometryczny rosnący, wiedząc, że suma sześciu początkowych wyrazów
jest równa 126, a trzeci wyraz jest równy 8.
9 sty 19:40
Janek191:
a3 = a1*q2 = 8 => a1 = 8/ q2
S6 = a1*[ 1 − q6]/[1 − q ] = 126
zatem
( 8 / q2)*[ ( 1 − q6) / (1 − q)] = 126 / * [ ( 1 − q) *q2]
8 *( 1 − q6) = 126 ( q2 − q3 )
8 − 8 q6 + 126 q3 − 126 q2 = 0 / : 2
4 q6 − 63 q3 + 63 q2 − 4 = 0
np. q = 1 i q = 2 są pierwiastkami tego równania
Ciąg ma być rosnący więc q = 2
a1 = 8 / 22 = 8/4 = 2
czyli
an = 2*2n − 1 = 2n
=======================
10 sty 16:08
Janek191:
a3 = a1*q2 = 8 => a1 = 8/ q2
S6 = a1*[ 1 − q6]/[1 − q ] = 126
zatem
( 8 / q2)*[ ( 1 − q6) / (1 − q)] = 126 / * [ ( 1 − q) *q2]
8 *( 1 − q6) = 126 ( q2 − q3 )
8 − 8 q6 + 126 q3 − 126 q2 = 0 / : 2
4 q6 − 63 q3 + 63 q2 − 4 = 0
np. q = 1 i q = 2 są pierwiastkami tego równania
Ciąg ma być rosnący więc q = 2
a1 = 8 / 22 = 8/4 = 2
czyli
an = 2*2n − 1 = 2n
=======================
10 sty 16:43