.
asdf:

granica funkcji:
| | π | | | | −√2 | |
limx→ |
| |
| , podstawiłem i wyszło |
| , teraz liczę granice |
| | 2 | | cosx | | 0 | |
jednostronne, tylko mianownika..
| | π | | π | | −√2 | |
limx→ |
| − cos |
| − = 0+, czyli granicą lewostronną będzie |
| = −∞? |
| | 2 | | 2 | | 0+ | |
| | π | | π | | −√2 | |
limx→ |
| − cos |
| + = 0−, czyli granicą prawostronną będzie |
| = +∞ |
| | 2 | | 2 | | 0− | |
| | π | |
Oraz odpowiedź: granica w punkcie x0 = |
| nie istnieje. |
| | 2 | |
tak?
9 sty 22:41
Marq: Yep, aczkolwiek teoretycznie nie liczymy samej granicy mianownika, tylko całej funkcji. Wyjdzie
to samo, ale zapis
9 sty 22:51
asdf: ale co da liczenie granicy z licznika jak ona by i tak nic nie zmieniła? W obydwu przypadkach
jest to samo.
9 sty 22:58
Marq: Napisałem, że wyjdzie to samo, ale zapis jest błędny.
9 sty 23:10
asdf: jaki powinien byc prawidlowy?
9 sty 23:11
Marq: Jeśli nazwiesz swoją funkcję f(x) (żeby było mniej pisania), to
I teraz słowne uzasadnienie. Ładniej wygląda
| | π | | √2 | |
Ty policzyłeś tylko granicę cosx w punkcie |
| , a ona wynosi 0 (a nie |
| bo nie ma |
| | 2 | | 0 | |
licznika). Obaj się rozumiemy, ale nie można w takich przypadkach oszczędzać z pisaniem czegoś
i tak bardzo krótkiego
9 sty 23:20
asdf: Ok, dzięki za cenne uwagi. Mam kolejne zadanie:
| | π | |
limx→ |
| ) (sinx)1/π−2x = [1∞] |
| | 2 | |
nową zmienną daję:
| | π | |
y = |
| − x ⇒ x = U{π}[2 − y |
| | 2 | |
podstawiam:
| | π | | π | |
limy→0 sin( |
| − y)1/π−2*( |
| − y) = |
| | 2 | | 2 | |
lim
y→0 (cosy)
1/π− π + y = lim
y→0 (cosy)
1/y =
lim
y→0 (1+cosy−1)
1/y = lim
y→0 [(1+cosy−1)
1/cosy − 1]
(cosy−1)y =
lim
y→0 [(1+cosy−1)
1/cosy − 1]
(cosy−1)y = e
(1−1*)*0 = e
0 = 1
dobrze? (z wolframem sprawdzałem to wyszedł mi wynik, ale wynik, a prawidłowe rozwiązanie to 2
różne rzeczy.
9 sty 23:51
asdf: .
10 sty 00:09
Mila:
lim
x→π/2 e
ln(sinx))/(π−2x) H=e
0 =1
| | ln(sinx) | | | | π | |
[ wykładnik: |
| =H |
| →0 dla x→ |
| ] |
| | π−2x | | −2 | | 2 | |
10 sty 00:46
asdf: Aha, zapomniałem dodać, że nie mogę korzystać z Hospitala, jedyne wzory z jakich mogę korzystać
to eulera (z dążącym do 0 lub do niesk.) Więc lipa

Mogłabyś sprawdzić czy mam dobre
rozwiązanie?
10 sty 00:57
asdf: mam jeszcze taki przykład, którego za chiny nie mogę rozwiązać:
limx−>1 x1/ex − x, z nową zmienną y−> 0; x = 1−y:
limy−>0 [(1−y)1/y]y*(e1−y − (1 −y) =
limy−>0 [(1−y)1/y]y*(e1−y − 1 + y) ...
10 sty 01:01
asdf: czy jak mam:
| | 1 | | 1 | |
limy−>0 (1−y)co? to muszę podnieś co potęgi − |
| , czy może być: |
| ? |
| | y | | y | |
10 sty 01:50
jikA:
A możesz zrobić tak?
| | xe−x | | 1−1 | |
limx → 1 x1/(ex) − x = limx → 1 |
| = |
| = 1 |
| | xx | | 11 | |
10 sty 02:20
jikA:
Późna pora i za szybko napisałem.
| | xe−x | | 1−e | | 1 | |
limx → 1 x1(ex) − x = limx → 1 |
| = |
| = |
| = 1 |
| | xx | | 11 | | 1 | |
10 sty 02:25
asdf: zapomniałem nawiasu: powinno być w wykładniku:
mógłbyś/mogłabyś odp na moje pytanie z 01:50? Z zadaniem jakoś sobie poradziłem, jutro już
napiszę rozwiązanie do sprawdzenia. Po 2) Nie możesz tak robić chyba, to jest symbul 1
∞
10 sty 02:32
jikA:
Czemu nie mogę skoro wyszedł mi symbol oznaczony przy początkowym zapisie a teraz ten
zapis który poprawiłeś zmienia postać rzeczy.
10 sty 02:36
jikA:
Jeżeli x → 1 i podstawiasz nową zmienną taką że y → 0 to x = y + 1 według mnie tak
powinno być ale mogę się mylić.
10 sty 02:37
jikA:
Ale tu też wyjdzie symbol oznaczony jeżeli za x podstawimy 1 dostaniemy
11/(e1 − 1) = 1 co nie jest symbolem nie oznaczonym.
10 sty 02:43
asdf: no tak..dzięki. W takim razie w tym zadaniu jest:
lim
x−>1 x
1/(ex − e), słabo widać te ksero

Jutro podeślę już obliczenia, a nie chcę liczyć na gotowca
10 sty 03:01
jikA:
Pewnie tak jest jak piszesz.
lim
y → 0 [(1 + y)
1/y]
y * 1/(e1 + y − e)
| | 1 | | 1 | | y | |
limy → 0 y * |
| = |
| limy → 0 |
| |
| | e1 + y − e | | e | | ey − 1 | |
Wykorzystujemy tutaj wzór
| | ex − 1 | |
limx → 0 |
| = 1 co daje nam |
| | x | |
| 1 | | 1 | |
| * 1 = |
| tak więc granica nasza wynosi |
| e | | e | |
g = e
1/e * 1 = e
1/e.
10 sty 03:13