funkcja wykładnicza
Lu: Mam problem z rozwiązaniem tego równania:
9x+1 + 32x+4=7290
9 sty 17:22
Lu: Proszę o pomoc
9 sty 17:27
Ajtek:
9*9x+81*9x=7290
90*9x=7290
9x=81
9x=92
x=...
9 sty 17:28
pigor: ... np. tak :
9x+1+32x+4=7290 ⇔ 9
x+1+3
2(x+2)=10*729 ⇔
⇔ 9
x+1+9
x+1+1=10*9*81 ⇔ 9
x+1+9*9
x+1=10*9*9
2 ⇔
⇔
10*9x+1= 10*93 ⇔
x+1=3 ⇔
x=2 . ...
9 sty 17:30
h: 9
x+1 mozna zapisac 3
2x+2
czyli
3
2x+2 + 3
2x+4 = 7290
3
2x * 3
2 + 3
2x *3
4 =7290
3
2x(3
2+3
4}=7290
3
2x(9+81)=7290
3
2x=81
( 3
2x = 9
x )
9
x=81
x=2
9 sty 17:32
Lu: Dziękuję
9 sty 17:32