matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 22.11.2010
Zadania
Odp.
17
linh:
y = |
x+4
x+5
|
5
Ola:
3x−1
f(x) =
wyznacz dziedzine funkcji
√
x
2
−4
11
Kinga:
jezeli bok o długosci 9cm leży na przeciwko kąta równego 60
0
a z pozostałych boków jeden jest dwa razy dłuższy od drugiego
8
p:
jak sie rozwiązuje nierówności wymierne z wartością bezwzględną gdy jes po obu stronach?
1
Pan Werbelek:
π
−π
3π
cosx−cos(x −
) <0 dla
≤x≤
2
2
2
mam to rozwiazac graficznie
8
ilak:
2sin 2x +3 sin 2x
g(x)= 1 +
.Wykaz ,ze jesli sinx≠0 to
sinx
g(x)= 2 (6 cos
2
x +2 cosx−1)
2
natalia:
Czy można określić funkcję f w punkcie x=0 tak, aby była ona w tym punkcie ciągła?
1
Wojteq25:
:::rysunek::: Fizyka, dynamika: m
c
z=1,5kg , m
ź
=2kg
2
beginner:
tg 27 * tg(−63 ) ==?
13
Krzyś:
oblicz granice lim gdy x−−>8
4
xman:
równanie postaci |x−a| = c, którego rozwiązaniami są liczby 3 i 10
1
zuza:
Dane są dwie funkcje: f
1
(x) = (2
x
− 2
−x
)/2 i f
1
(x) = (2
x
+ 2
−x
)/2.
7
krecik:
4. Wyznaczyć zbiory spełnienia alternatywy, koniunkcji i implikacji podanych funkcji zdaniowych jednej zmiennej:
12
axa:
x−1
x+1
+
jaki tu wynik wyjdzie?
x
2
+x
x
2
− x
2
rolnik:
rozwiąż równanie
1
krecik:
5. Wyznaczyć zbiory spełnienia alternatywy, koniunkcji i implikacji podanych funkcji zdaniowych dwóch zmiennych:
2
Agulaa:
Cenę towaru podniesiono najpierw o 10 % a następnie podniesiono o 20 %. O jaki procent należało by jednorazowo podnieść cenę tego towaru, aby uzyskać ten sam efekt.
1
kasia:
cena biletu do muzeum wzrosła o 40 % ale wpływ y ze sprzedaży zwiększyły się tylko o 26 %. O ile procent zmniejszyła się liczba zwiedzających
3
Paolaa :
rozkładanie na czynniki (2c+7)
2
−121d
2
=(2c+7−11d)(2c+7+11d)
12
anonim:D:
Zna sie ktos na transformacji?
1
Anka:
Pomocy! f(x) =2
x
+ cosx
1
olga:
zbadać czy ciągi są ograniczone, ograniczone z góry, ograniczone z dołu: 1) a
n
= (−2)
n
2
kajas:
dodawanie funkcji wymiernych a) 2x/ x³−27 + 1/ x²−64 =? pomocy!
1
ilak:
sin3x+sinx= 4 cos
3
x
1
:(:
Inwestor nabył akcję pewnej firmy na 4 kolejnych sesjach giełdowych, ich kurs zmienił się o +10%, 15%, −7%, −8%.Ile procent zarobił lub stracił sprzedając te akcje na 4 sesji a)bez
3
nelly:
Obliczyć granice ciągów korzystając z def. liczby e
10
kajas:
jaki jest wynik x
4
+ x
2
+ 1 ?
1
julian:
Ciało porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym i w czasie 4 pierwszych sekund porusza się ze średnią prędkością 5m/s. Oblicz przyspieszenie.
1
mc:
log(x2+x) − log (3x+24)
5
martuśka:
dlugosc krawedzi graniastoslupa trojkatnego sa kolejnymi wyrazzami ciagu arytmetycznego o roznicy 2.najdluzsza krawedz bedaca wysokoscia graniastoslupa jest rowna 12.oblicz objetosc
2
ela:
wyznacz pochodne
0
hey:
w ciągu 4 sekund od chwili rozpoczęcia ruchu jednostajnie przyspieszonego ciało przebywa drogę 48m. Oblicz drogę jaką pokonało w 1 sekundzie.
5
Pan werbelek:
π
√
2
2 sin (x +
) *
−3 =
4
2
π
√
2
sin ( x+
) −3 |||| czy moge te 2 skrócic ?
4
1
gelynder:
Suma wszystkich wspolczynnikow wielomianu W(x) = (1−x)
3
* x
2
jest równa...
9
wrobelek27:
Mam zadanie o treści Określ wzajemne położenie okręgów danych równaniami o1: (x+2)
2
+ (y−1)
2
=4
1
ktokolwiek:
a) x
2
<2−x b)3x
2
+1>2 1/2x
23
HEEEEEEEEEEEEEEELP:
Pomóżcie... Pola powierzchni prostokątnych kartek papieru tworzą ciąg arytmetyczny. Pole powierzchni
4
Sasha:
Wiadomo, że log
5
11=a. Wykaż, że log
1
21 5
√
5
=3 (kreska ułamkowa) 4a
5
ilak:
2sin
2
x − 3 cos x=0
0
Pati:
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokatnego ma długość 5 cm. Oblicz Pc tego graniastosłupa jeśli przekatna jego ściany bocznej tworzy:
1
Feluś:
Wyznacz wszystkie liczby pierwsze spełniające nierównośc (x−5)
2
+(x−
√
3
)(x+
√
3
)≥(2x+14)(x−7)
1
Feluś:
Podaj najmniejszą liczbę pierwszą, która jest większa od pierwiastka równania 24x=216.
1
gelynder:
Sprawdz czy dla dowolnego kata ostrego prawdziwa jest tozsamosc trygonometryczna:
tgα − sinα
tgα
=
sin
2
α
1 + cosα
0
Feluś:
Ile liczb całkowitych nieujemnych spełnia nierównośc 3x−73<0?
1
kaja:
dodawanie FUNKCJI WYMIERNYCH, proszę o pomoc
7
aga:
Proszę o pomoc
Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
0
Feluś:
Zbiorem rozwiązań nierówności
x
7
<
x
5
jest przedział.
1
Dareek:
Błagam pomóżcie, nie umiem tego kompletnie::::
1
Lidus:
To teraz ja potrzebuje pomocy. 1.Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, którego pole powierzchni bocznej
11
ktokolwiek:
−2x
2
≥ 0 moze mi ktos wyjasnic jak to zrobic ale wyjasnic i zrobic a nie tylko dwa polecenia ktore nic
8
Marta:
Trzeci wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 10, a siódmy 42. Wyznacz pierwszy wyraz i róznicę tego ciągu.
3
martyś:
f(x)=
2x
2
+x−2
x−2
określonej dla x≠2
1
Martyna:
Pilnie potrzebuje pomocy
1
pomocy!:
Pewne miasto leży na 60 stopni szerokości geogr północnej. Jaką drogę zakreśla miasto (na skutek obrotu Ziemi dookoła osi) w ciągu jednej godziny? Zakładamy, że Ziemia wykonuje pełny
0
HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:
Wyznacz miary kątów czworokąta wpisanego w okrąg, wiedząc, że przedłużenia przeciwległych boków przecinają się, tworząc kąty 20 i 44 stopnie.
1
gelynder:
ile jest roznych liczb 4 cyfrowych zaczynajacych sie od 1 lub od 3, w ktorych cyfry se powtarzaja?
1
ktokolwiek:
rozwiaz nierownosci : A)x
2
<1
1
gimnazjum:
Promień kuli ziemskiej ma w przybliżeniu 6300 km. Oblicz długosć równoleżnika odpowiadającego szerokości geograficznej: a) 30stopni b)45stopni, wynik podaj z dokładnością do 100km
0
kiki:
Mam obliczyć wartość indukcji B w pętli histerezy magnetycznej. B=R2*C*C2*y/N2*S
1
BANAN!:
Oblicz:
1
Raffis:
Zbadaj liczbę rozwiązań równania ze względu na wartość parametru m (m∊R). Napisz wzór i narysuj wykres funkcji y=g(m), która każdej wartości parametru m przyporządkowuje liczbę rozwiązań
5
A.:
Mogłabym prosić o jakąś pomoc?
lim
√
10
n
+9
n
pierwiastek jest stopnia 2n
16
wsp:
rozwiąż algebraicznie układ równań
x − |y − 4| = 4
2
Zrozpaczona:
Wyznacz miary kątów czworokąta wpisanego w okrąg, wiedząc, że przedłużenia przeciwległych boków przecinają się, tworząc kąty 20 i 44 stopnie.
2
G:
jekie są współczynniki funkcji y = ax
+ bx +
5
2
jeżeli jej miejscem zerowym jes z = −1 i x = −5
1
polonista:
Kulę o promieniu 41 cm przecięto płaszczyzną o odległości 9 cm od środka. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
1
Pati:
:::rysunek::: Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokatnego ma długość 4 cm.
10
ania gimnazjum1:
Wartość aukcji społki giełdowej w ciągu jednej sesji wzrosła o 4.5 %. Przez sesja jedna akcją miała wartość 98 zł. Jaka jest wartość po sesji?
0
Wiola:
do Mateusza: zrobiłam postać klatkową zerknąłbyś czy czegoś nie pokręciłam? Całe zadanie jest tam gdzie
1
:(:
Nominalna stopa procentowa wynosi 6%. Ile powinna wynosić nominalna stopa procentowa aby przy kapitalizacji ciągłej gwarantowała ten sam przyrost kapitału?
1
xxx:
Pola powierzchni prostokątnych kartek papieru tworzą ciąg arytmetyczny. Pole powierzchni pierwszej kartki wynosi 12 cm
2
, siódmej zaś 39 cm
2
. Wszystkie kartki pocięto na kawałki,
3
Nikola:
Ciag an jest to ciąg kolejnych liczb pierwszych, w którym a1=2 Wybierz fałszywa równość: a) a6−a5=a8−a7
0
Patysia:
Dany jest ostrosłup prawidłowy sześciokątny, w którym wysokość ściany bocznej jest równa 9 cm. Różnica między polem koła opisanego na podstawie tego ostrosłupa a polem koła wpisanego w jego
3
ania gimnazjum1:
Cena towaru wzrosła z 48 zł do 64 zł. O ile procent wzrosła cena towaru ?
0
Zosia:
Sprawdź monotoniczność funkcji: f(x) = −2x
2
+4 x∊R
+
8
Adam:
Mam problem z: log
2
(x−1)−log
2
(x+1)+log
x+1
x−1
2>0
2
Zosia:
Wyznacz wzór funkcji odwrotnej: f(x) = log
a
(x+4)
0
Zosia:
1
Narysuj wykresy funkcji:a) f(x)=I
+2I
X−3)
b) f(x)= (1/2)
IxI
−2
9
Grześ:
Error
0
dorota:
log (x+6) +log25 <
1
2
log (2x−3) +2
1
Ania:
2
Zosia:
Oblicz granice ciągów: a) lim
n
√
4
n
*n
+1
0
petrcech2:
Czy mógłby mi ktoś z przekształceniem tych wzorów (nie jestem pewien czy są prawidłowe)
?
0
Larry:
:::rysunek::: (x+1)≥5 wiecie funkcja bezwzględna zamiast tych nawiasów kreski pionowe proszę o interpretację
1
Wonderwall:
W prostokącie połączono srodki kolejnych bokow. Czy otrzymany czworokąt jest podobny do prostokąta? Oblicz skalę podobieństwa.
17
ania gimnazjum1:
Pani Wolska wpłaciła do banku 1000 zł na 3 miesiace . Oprocentowanie lokat w stosunku rocznym w tym banku jest równe 6 %. Oblicz kwotę jaką orzymała po upływie jednego kwartału.
4
Ania:
Oblicz: 3/ 1+√2−√3
1
stefa :
Oblicz dlugosc bokow i przekatnych rombu ABCD, majac dane: a. rownania bokow AB: x−2y−5=0 i AD: 2x−y−1=0 oraz rownanie przekatnej BD: x+y−2=0
8
bardot:
Jaką największą i jaką najmniejszą wartość może przyjąć wyrażenie:
17
:):
kto mi wytłumaczy: http://www.wolframalpha.com/input/?i=1/(2^(1/2))(cos((3pi)/4)+%2B+i*sin((3pi)/4)
10
ania gimnazjum1:
1
Martyna:
Martyna: Rozłóż wielomian na czynniki: w(x)=x4=2x3−8x16
6
ala:
Pomóżcie
! Dane jest:
2
nik:
2sinα−sin2α
α
=tg
2
2sinα+sin2α
2
6
ania :
Oblicz 3,2 % liczby 8500
5
jak:
jak rozwiązać całke ∫((−x
3
−2)e
x−2
)dx
4
jak:
∫(−(x
3
+x
2
−1)sin(2x+1)) dx
0
MYSZA31:
Długości boków trójkąta ABC wynoszą 4,6 i 8. Trójkąt DEF jest podobny do trójkąta ABC a długość jego najkrótszego boku jest równa 10. Oblicz obwód trójkąta DEF.
3
A.:
Hejj mam takie zadanie: ze wzoru Kn=Ko ( 1+p% / 100)
n
Oprocentowanie bankowe. n=24 , p=1/3% Ko= 10,000 i jakieś magiczne sumy mi wychodzą. Z góry dziękuję za rozwiązanie
0
Wierzb:
dany jest wielomian trzeciego stopnia o współczynniku 1 przy najwyżej potędze. Pierwiastki tego
1
Puuliśka:
Wierzchołki trojkata ABC leżą na okregu i środek O leży wewnątrz trójkąta. Jeśli kąt ABO ma miarę 20 stopni, to kąt ABC ma miarę
Pomozcie
Bo Mi cos nie wychodzi a taki banal.
0
twardy:
Witajcie, możecie mi wyjaśnić krótką różnicę zdania logicznego i funkcji zdaniowej an konkretnym przykładzie?
1
Santos:
Liczby −1 i 2 są pierwiastkami wielomianu W(x)=x do 3−ej +ax kwadrat +bx−6 .Wyznacz 3 współczynniki a i b.Wyznacz 3−ci pierwiastek wiedząc,że jest on liczbą całkowitą.
2
djben:
UPORZĄDKUJ MALEJĄCO NASTĘPUJĄCY ZESTAW LICZB 4√2, 2√7, 4+√3, 10− √19,
3
???:
Proszę o pomoc. wyznacz punkty ekstremalne dla funkcji a) f(x)= xe
x
2
Santos:
Dany jest wielomian W(x)=(2x−3)(x kwadrat +3x−10) .Uporządkuj wielomian i wyznacz wszystkie jego pierwiastki.
3
Ania:
Pilne! Punkty A(1,1) B(2,3) C(−4,−5) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD ,wyznacz: a) współrzędne punktu D ;b) pole równoległoboku; c) obwód; d) długości przekątnych
0
makuszek:
Oblicz granice lim
x→1
(x − 1)tgπ/2 *x
8
Ola:
W okrąg o środku O wpisano czworokąt ABCD. Wyznacz miary kątów tego czworokąta oraz miarę kąta ostrego utworzonego przez jego przekątne, jeśli:
2
Ola:
10
nick:
bardzo prosze o pomoc
Oblicz a
1
i r ciągu a
n
jeśli
2
Anja:
−2x +2 ≤
2x−2
x+1
5
ela:
Zadanie z fizyki prosze o pomoc Obliczyć ile wynosi ładunek elektryczny jądra tlenu?
4
djben:
I JESZCZE TO Z GÓRY DZIĘKUJE
1
paweł89:
Dla jakiej wartości parametru m liczby : m + 2 , 2m – 1 , 20 są kolejnymi wyrazami ciągu
22
Godzio:
Jest może jakiś szybki sposób na obliczenie pola czworokąta, w którym znam współrzędne jego
3
Święty:
Witam. Mam problem z jednym równaniem kwadratowym.
2
djben:
PROSZĘ POMÓŻCIE MI
1
KOCUR:
W dwóch kilogramach wody rozpuszczono pół kilograma soli Jakie jest stężenie procentowe soli w tym roztworze Ile wyniesie to stężenie, gdy do tego roztworu dodamy 1 kg wody A ile kilogramów
18
Natasha :
LICZBY ZESPOLONE... pomoże ktoś?
1
natalia:
2
OLGA:
A takie x∊ℛ : |x+3|>7 B liczby rzeczywiste takie |x−7|≤4
11
KOCUR:
5
x
7
600−x
3
monika:
opisz za pomocą A,B,C zbiór 2 elementowy w którym jest {9,2} {6,8} {1,3}
1
magda:
W encyklopedi która ma 600 stron stosunek liczby stron zawierajacych ilustracje do liczby stron bez ilustracji wynosi 5:7.Na ilu stronach tej encyklopedji znajduja sie ilustracje
2
ela:
Fizyka bardzo proszę o pomoc
1
natalia:
znajdz : A∪B , A∩B , A/B , B/A zbior : A={5,7,9} B={x: xe C
1
2<x≤94
3
djben:
oblicz z dokładnością do 1 mm obwód kwadratu o polu 40 cm kwadratowe.pomóżcie mi
5
kasiunia:
wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem f(x)= 5/x
2
+6x+9
3
xo:
:(:(:( nic mi nie wychodzi...
0
xyz:
lim n→
∞
3
√
n
3
+4n
2
− n
1
niunia170:
Wyznacz zbiór liczb spełniających nierówność : /5−2x/<3
6
magda:
x+3
=
6
5
3
4
Anja:
|
3x−1
5−x
| ≥ 4
2
paweł89:
Wyznacz ciąg arytmetyczny , w którym a7 = 19 , a10 = 25
4
Anja:
3
log
1
2
(x
2
−5x+7)
< 1 jezxeli slabo widac w podtsaiwe logarytmu jest 1/2
8
krecik:
zaprzeczyć zdaniom: a.∀x∊ℛ(x
2
≥0⇒x≥0)
0
krecik:
Wyznaczyć zbiory spełnienia alternatywy, koniunkcji i implikacji podanych funkcji zdaniowych dwóch zmiennych)
1
makuszek:
wykaz ze nie istnieje granica lim
x→0
+
cos 1/x
1
XXXXX:
O ile procent zmieniło się pole prostokąta, jeśli a)jeśli każdy z boków skrócono o 20%
3
Piter221:
:::rysunek::: Próbowałem robić sam ale czy dobrze mi wyszło ? wyszło mi Pw = Pi−2 jak wyszło źle moja kolejna
2
Wiola:
Oblicz 8 % liczby a oraz b, gdy: a =(√5 +3)(√5 − 3) − 3
−
1
, b= 3
0
*3
1
− 1/3 √81 + 5 1/3 Ja liczyłam i mój wynik to: a= − 4 1/3 ? ( nie wiem czy dobrze dodałam −4 − 1/3= −4 1/3 czy 4
3
Piter221:
:::rysunek::: Bardzo ,bardzo proszę o rozwiązanie zadania ( bardzo dokładnie ponieważ jutro mi zabierze
1
paweł89:
Napisz równanie środkowej boku AB trójkąta o wierzchołkach A = (−2,1) , B = (4,3) , C =(3,4)
18
jak:
∫((−2x3−2x2−2x−1) cos(x−2}}dx pomocy
6
kasia:
WAZNE
1
magda:
W dwóch kilogramach wody rozpuszczono pół kilograma soli
Jakie jest stężenie procentowe soli w tym roztworze
Ile wyniesie to stężenie, gdy do tego roztworu dodamy 1 kg wody
A ile
1
plis:
Proszę bardzo o pomoc w rozwiązaniu tej całki
Nie wiem jakim sposobem czy przez podstawianie czy przez części
Nie wiem wogóle jak mam się za to zabrać , w szkole nie miałam takich
1
XXXXX:
Połowę z 6000zł złożono na lokatę roczną w banku A, a drugą połowę w banku B. Odsetki uzyskane po roku w banku B były o 45zł wyższe niż odsetki w banku A. O ile punktów procentowych
5
filip:
|
1
3
2x
−2|<7
10
czekolada:
0,5
2
x
2
−
x
≥ 1
12
marzena:
Kto sprawdzi czy dobrze wyliczyłam
2
yyyyyyyyy:
oblicz pole trojkata o boku 4?
1
klaudia:
√
(4−x)/(x+2)
−[4ln(3−x)]/(x+1)
3
Basia***:
Uczeń otrzymał w 1 semestrze oceny 1,2,2,1,1,3,1,3. Oblicz odchylenie standardowe ocen ucznia i podaj dominantę i medianę ocen.
2
Basia***:
Dane są punkty: A=(1,4), B=(5,2), C=(−4,−1). Oblicz długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka C i oblicz pole trójkąta ABC. Pomoże mi ktoś? Proszę...
2
ulek pomocy:
0
Andzia:
Pilne! Punkty A(1,1) B(2,3) C(−4,−5) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD ,wyznacz: a) współrzędne punktu D
2
Andzia:
Proszę o pomoc.Rozwiąż równania i nierówności; a) I 2 − x I =5
2
Andzia:
Proszę o pomoc,pilne! Określ wartość logiczną zdań: a) (5<2)=>
√
16
=3
3
Dixon:
Wyznacz i przedstaw na osi liczbowej zbiór:
0
magda:
Ocena roczna wystawiona przez pewnego nauczyciela jest średnią ważoną ocen, za pierwszy semestr z wagą 0,4 i za drugi semestr z wagą 0,6. Jakie oceny roczne otrzymali uczniowie,
0
ewelina :
Dół jaki powstał po wykopaniu piasku ma kształt prostopadłościanu.Powierzchnia dołu wynosi 14,8m,a jego wymiary,z których największym jest głębokość dołu,tworzą ciąg arytmetyczny o
0
anonim:
1) dla jakich wartości p okrąg (x−1)
2
+ (y+3)
2
= p ma dwa punkty wspólne z prostą y= 2x − 2 ? 2) znajdź równanie okręgu o środku S= (5,−4) stycznego do prostej y= 3x + 1
0
ewelina :
:::rysunek::: Ściana boczna w ostrosłupie czworokątnym prawidłowym jest nachylona do płaszczyzny podstawy
1
Monika:
http://tnij.org/matematykapierwiastkipotegi prosze przepraszam ze w spamie ale inaczej sie nie dało
0
Martyna:
Wielomian w(x)=(1−2x)3 zapisz w postaci sumy. (Za nawiasem 3−to jest potega)
2
Martyna:
Rozłóż wielomian na czynniki:
5
Tomek...:
Fizyka...proszę o rozwiązanie...nie radze sobie z tym:( Pionowo w górę wyrzucono kamień nadając mu prędkość Vo=20m/s. Ile wynosi prędkość kamienia na
1
kasia23:
kasia23: Ciało o masie 400g uzyskało przyspieszenie 250cm/s2. Zakładając że Vo=0 oblicz
1
Marek:
Mam pytanie jak rozwiązuję równanie np takie:
1
kasia:
Oblicz moc jaką uzyska ciało o masie 10 kg po czasie 5 sekund swobodnego spadania.
1
kasia:
Ciało ma pęd 20 kg * m/s . Na ciało działa siła o wartości 40N . Prędkość z jaką porusza się
3
jacko:
uzasadnij ze dla kazdej liczby rzeczywistej x zachodzi nierownosc x
4
+2x
2
+26>2x
3
+10x
0
sid:
Zestaw danych ZD uporządkowano niemalejąco, a następnie wyznaczono medianę M i obliczono średnią arytmetyczną x Znajdź liczby a i b
1
Ania:
Długość jednej z przekątnych rombu jest równa długości jego boku. Oblicz pole tego rombu, wiedząc, że jego bok ma długość 4cm.
0
Muszak :
Przekątna prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest nachylona do płaszczyzny podstawy tego prostopadłościanu pod kątem α takim ze tgα=
√
2
. Suma długości wszystkich krawędzi jest równa
2
Muszak :
Wykaż, że liczba a=4
3log
4
5
jest naturalna