oblicz całke
jak: ∫(−(x3+x2−1)sin(2x+1)) dx
co robie z tym sin(2x+1) a dokładnie z tą 2 ?\
oblicz całke
22 lis 18:13
Basia:
nic; całkowanie przez części
f(x) = x3+x2−1 f'(x)=3x2+2x
g'(x) = sin(2x+1) g(x) = −12cos(2x+1)
J = −[ −(x3+x2−1)*12cos(2x+1) − ∫−(3x2+2x)*12*cos(2x+1) dx ] =
x3+x2−12cos(2x+1) − 12∫(3x2+2x)cos(2x+1) dx
znowu przez części aż do skutku, czyli jeszcze dwa razy
22 lis 18:28
jak: =−1/2cos(2x+1) skad wyszła 1/2?
22 lis 18:34
Basia:
[cos(2x+1)]' = −sin(2x+1)*(2x+1)' = −2sin(2x+1)
stąd wynika, że
sin(2x+1) = [−12cos(2x+1)]'
22 lis 18:47
jak: dziekuje Ci Basiu bardzo . Pomogłaś mi
22 lis 19:14