o ile większa są punkty procentowe lokaty w banku B od lokaty w banku A
XXXXX: Połowę z 6000zł złożono na lokatę roczną w banku A, a drugą połowę w banku B. Odsetki uzyskane
po roku w banku B były o 45zł wyższe niż odsetki w banku A. O ile punktów procentowych
oprocentowanie lokaty w banku B było wyższe od oprocentowania lokaty w banku A?
22 lis 13:40
domino:
p% −−− oprocentowanie w banku A
p1% −−− oprocentowanie w banku B
p1> p
odsetki po roku:
3000 *p1% = 3000*p% +45
30 p1= 30p +45 /: 30
p1−p= 1,5 pp
22 lis 14:02