ciąg arytmetyczny
nick: bardzo prosze o pomoc

Oblicz a
1 i r ciągu a
n jeśli
a) a
2=6 , a
7−a
4=12
b)a
5=−5 , a
3+a
8=−12
22 lis 17:05
voltage: a)a
2=a
1+r=6
a
7−a
4=a
1+6r−(a
1+3r)=12
a
1+6r−a
1−3r=12
r=4
a
1=6−4=2
Reszta analogicznie
22 lis 17:38
nick: a skąd ci się wzięło r=4 mógłbyś wyjaśnić
22 lis 17:43
voltage: Jasne

a
1+6r−a
1−3r=12
3r=12
r=4
22 lis 17:45
nick: dzięki
22 lis 17:53
nick: mógłbyć jeszcze rozpisać mi ten ostatni przykład c),bo jakoś nie mogę załapać i mi nie wychodzi
22 lis 17:53
voltage: OK
a3+a5=a1+2r+a1+4r=24
a1+3r=12 => a1=12−3r
(a1+2r)(a1+4r)=135
a12+6a1r+8r2=135
(12−3r)2+6(12−3r)r +8r2=135
144−72r+9r2+72r−18r2+8r2=135
r2=9 => r=3 v r=−3
a1=3 v a1=21
22 lis 18:00
nick: nie rozumię tego zapisu a1+3r=12 => a1=12−3r
o co w nim chodzi i skąd się wziął możesz wytłumaczyć
22 lis 18:08
voltage: a3=a1+2r , a5=a1+4r więc
a3+a5=a1+2r+a1+4r= 2a1+6r
2a1+6r=24
a1+3r=12
22 lis 18:12
nick: ok
ślicznie dziękuję,bardzo mi pomogłeś
22 lis 18:17
voltage: W takim razie bardzo się cieszę
22 lis 18:19