Oblicz długość przekatnej jeśli tworzy ona: a)z przekatna podstawy kat 45 stopni
Pati:

Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokatnego ma długość 4 cm.
Oblicz długość przekatnej tego graniastosłupa jeśli tworzy ona:
a) z przekatna podstawy kat 45 stopni
b) z jedna z krawędzi bocznych kat 30 stopni
c) z przekatna jednej ze ścian bocznych kat 30 stopni
22 lis 19:20
dero2005:

a)
α = 45° a = 4 cm
d = a
√2 = 4
√2
| | 2a√2 | |
D = |
| = 2a = 2*4 = 8 cm
|
| | √2 | |
b)
β = 30°
D = 2d = 2a
√2 = 8
√2 cm
c)
γ = 30°
D = 2a = 2*4 = 8 cm
22 lis 19:58
vc: kj
14 kwi 21:47
gggggg: Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość d i tworzy z krawędzia podstawy
kąt alfa. Oblicz pole powiedzni bocznej tego graniastosłupa, wiedzac ze:
a) d = 26cm, cos alfa = 5/13
b) d = 20 cm, tg alfa = 4/3
9 lis 19:29
kris: 3
45 345
5
x2−2 5x2−2
x
x2 = e
ln xx2 = e
x2lnx xx2 = eln xx2 = ex2lnx
√3 √3
√121 √121
3√8 3√8
4√625 4√625
3
√2 3 √2
23
23
1
45
145
27 +
37 =
57
27 + 37 = 57
(1
23 − 2
78) *
45
(123 − 278) * 45
1 2 4
+
− 1
2 3 5
3x − 2
2x + 1
2 + 12
13 − 45
12 wrz 12:31