;((
ania gimnazjum1: Wartość aukcji społki giełdowej w ciągu jednej sesji wzrosła o 4.5 %. Przez sesja jedna akcją
miała wartość 98 zł. Jaka jest wartość po sesji?
22 lis 19:20
voltage: 98+0,045*98=wartość po sesji
22 lis 19:24
ania gimnazjum1: a dlaczego to sie tak robi

mozesz mi wytłumaczyć?
22 lis 19:27
ania gimnazjum1: ?
22 lis 19:30
ania gimnazjum1: wytłumaczy mi ktos to zadanie

:( bardzo prosze:(
22 lis 19:34
dero2005:
Przed sesją akcja kosztowala 98 zł
W czasie sesji akcja wzrosła o 4,5% czyli 98*4,5%100% = 4,41 zł
Skoro wartość akcji wzrosła trzeba dodać wzrost do pierwotnej wartości czyli 98zł+4,41zł =
102,41zł
22 lis 19:35
jacek: do ceny akcji przed sesją dodajesz 4,5% ceny akcji i wychodzi cena akcji po sesji
22 lis 19:36
magda: mnożysz procent razy liczbę
| | 4,5 | |
zatem masz 4,5% 98= |
| 98=0,045 98=4,41 |
| | 100 | |
następnie do 98 dodajesz to co 4,41
98+4,41=102,41
22 lis 19:36
Pyjter: wystarczy też procentami zrobić i proporcją
98 to liczba wyjściowa czyli 100 %
skoro wzrosło o 4,5% czyli x − 104,5%
98 * 104,5 = 100 x
10241 = 100x /:100
x = 102,41
22 lis 19:39
ania gimnazjum1: dzieekki
22 lis 19:40
jacek: Można również zrobić tak;
cena akcji po sesji to 104,5% ceny akcji przed sesją
104,5%=1,045
czyli 1,045*98=102,41 zł
22 lis 19:41