ciąg arytmetyczny
ala: Pomóżcie









!
Dane jest:
a
2=9a
4=3
a
6=−3
a)wyznacz wzór na wyraz ogólny
b)oblicz a
10,a
280
wyszło mi że r=−6 , a
1=15
i podstawiam dalej do wzoru:
a
n=a
1+(n−1)r
a
n=15+(n−1)−6
a
n=15−6n+6 jak to skończyć i co dalej
22 lis 18:33
voltage: an=−6n+21
Oblicz a10 i a280
np.a10=−6*(10)+21=−39
22 lis 18:38
voltage: Ale chwilka, właśnie zauważyłem, że źle Ci wyszło r. Powinno być r=−3
22 lis 18:41
ala: ok,ale wzór na wyraz ogólny ma wyjść a
n=15−3n
więc jak to ma być
22 lis 18:42
voltage: r=−3
a1=12
an=12+(n−1)(−3)
an=12 −3n+3=−3n+15
22 lis 18:44
ala: a z jakiego wzoru mogę policzyć r
22 lis 18:48
voltage: Zobacz masz a
2=9 i a
4=3 więc możesz np. zapisać
a
3=6
a
3−a
2=r
6−9=r=−3
22 lis 18:54