f.wykladnicza
czekolada: 0,5
2x2−x ≥ 1
jak to robic

nie mam pomyslu..
i jeszcze 2
x3 +x
2 ≥ 16
2x+3
i ja napisalam : 2
x3 +x
2 ≥ 2
8x+12
z tym,że nie wiem co robic tym " x
2"
pomocy !
22 lis 13:33
domino:
1/ 1= (0,5)0
0,52x2−x ≥0,50
to 2x2 −x ≤ 0 , bo podstawa z przedziału (0,1)
rozwiąż teraz tę nierówność
2/
a może ta nierówność ma być taka?
2x3+x2 ≥162x+3
22 lis 13:41
czekolada: taka jest z samego poczatku..i nie wiem co z tym zrobic
22 lis 13:57
czekolada: i dziekuje za pierwsze rozwiazanie
22 lis 14:00
filip: myślę że jest tu błąd..
0,5= 12
1= 12−2
i potem wystarcz porównać wykładniki co jest prościzną.
22 lis 14:01
domino:
filip
od kiedy to? (
12)
−2= 1



?
(
12)
−2=
4
22 lis 14:06
czekolada: mozna na dwa sposoby
22 lis 14:06
filip: przepraszam, mój błąd.. ale trzeba napewno 1 przedstawić jako potęgę 12
22 lis 14:07
czekolada: a wlasnie racja.. bo tutaj bd odwrócenie i wyjdzie 2
2 i to bd 4.
co do pierwszego przykladu zrobilam tak jak zaczal domino. i wynik wyszedl taki jak w ksiazce
22 lis 14:07
czekolada: 0.5
0 to jest 1... nie trzeba nic tam zmieniac. kazda liczba do potęgi 0 to jeden

zapomnialam jednak wczesniej o tym...
22 lis 14:08
czekolada: a co do drugiego przykladu to ktos pomoże ?
22 lis 14:09