Potęgi wykładniku wymiernym. Proszę o pomoc
Ania: Oblicz:
3/ 1+√2−√3
1/ √14+√21+√15+√10
Kreska ukośna to kreska ułamkowa.
Siedzę nad tymi przykładami i ciągle jakieś błędy popełniam. Bardzo proszę o pomoc...
22 lis 18:47
22 lis 18:50
Ania: Tak jest
22 lis 18:52
Basia:
ad.1
pomnóż licznik i mianownik przez 1+
√2+
√3
(1+
√2−
√3)(1+
√2+
√3) = (1+
√2)
2−3 = 1+2
√2+2−3=2
√2
czyli
teraz musisz jeszcze pomnożyć licznik i mianownik przez
√2
ad.2
√14 =
√2*7 =
√2*
√7
√21 =
√3*7 =
√3*
√7
√15 =
√3*5 =
√3*
√5
√10 =
√2*5 =
√2*
√5
√14+
√21+
√15+
√10=
√2*
√7+
√3*
√7+
√3*
√5+
√2*
√5=
√7(
√2+
√3)+
√5(
√2+
√3)=
√7(
√3+
√2)+
√5(
√3+
√2)=
(
√3+
√2)(
√7+
√5)
musisz pomnożyć licznik i mianownik przez
(
√3−
√2)(
√7−
√5)
22 lis 18:56
Ania: Dziękuję Ci bardzo
22 lis 19:05