pomózcie
ania gimnazjum1:
22 lis 18:38
ania gimnazjum1: Wyznacz liczbę której 12% stanowi 56
22 lis 18:39
jacek: x− szukana liczba
0,12x=56
22 lis 18:42
ania gimnazjum1: voltage pomóż
22 lis 18:42
ania gimnazjum1: czyli?:(
0,12x=56 / : 0,12
22 lis 18:45
jacek: tak
22 lis 18:45
ania gimnazjum1: i to wyjdzie 466, 666666666 jak to zapisac
22 lis 18:46
jacek: 466,(6)
22 lis 18:47
22 lis 18:48
ania gimnazjum1: mhm

jacek a takie zadanie:
Pani Wolska wpłaciła do banku 1000 zł na 3 miesiace . Oprocentowanie lokat w stosunku rocznym w
tym banku jest równe 6 %. Oblicz kwotę jaką orzymała po upływie jednego kwartału.
22 lis 18:49
jacek: k− kwota którą wpłacamy czyli 1000 zł
p=6%
t − czas czyli 3 miesiące = 1/4 roku
Do kwoty którą wpłacamy dodaj odsetki i to będzie kwota po upływie kwartału czyli 3 miesięcy
Poradzisz sobie?
22 lis 18:56