Fizyka
ela: Zadanie z fizyki prosze o pomoc
Obliczyć ile wynosi ładunek elektryczny jądra tlenu?
22 lis 17:01
Grześ: określ mi jakie zbudowane jest jądro tlenu

Jeśli to określisz, to uzyskasz pomoc
22 lis 17:09
ela: Materia zbudowana jest z atomów, a atomy z protonów, neutronów i elektronów
22 lis 17:12
Grześ: okeeej, ale podaj mi skład jądra tlenu
22 lis 17:13
jacek: W jądrze atomu tlenu jest 8 protonów
Ładunek każdego jądra jest dodatni i równy wielokrotności ładunku protonu, więc
Z=8
e=1,602*10−19C
Qj=Z*e=8*1,602*10−19C= ......
22 lis 18:04
Grześ: i co się wtrącasz ziomek

Jeśli ta osoba nie zna takich podstaw, to o czym tu rozmawiać.
Dobrze, że chociaż gotowy wynik nie podałeś
22 lis 18:11