Trygonometria; Jaką największą i jaką najmniejszą wartość może przyjąć wyrażenie
bardot: Jaką największą i jaką najmniejszą wartość może przyjąć wyrażenie:
| | 1 | | 1 | |
Wg mnie to będzie tak: |
| cos2α + 3 sin2α = |
| cos2α + 3(1 − cos2α)= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
max { |
| cos2α + 3 sin2α} = 3 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
min { |
| cos2α + 3 sin2α} = |
| |
| | 2 | | 2 | |
natomiast w odpowiedziach mam 0 oraz 7/2 ; który wynik jest poprawny?
22 lis 18:40
Basia:
0≤sin2x≤1
0≤cos2x≤1
0≤12cos2x≤12
0≤3sin2x≤3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0≤12cos2x+3sin2x≤3+12=72
22 lis 18:43
bardot: dziekuje, ale nadal nie widze dlaczego wyszlo mi tak a nie inaczej, moglabys mnie oswiecic
dlaczego takie rozumowanie jest bledne

?
22 lis 18:48
bardot: | | 1 | | 5 | |
bo |
| cos2α + 3 sin2α = 3 − |
| cos2α |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 1 | |
wiec 3 ≥ 3 − |
| cos2α ≥ |
| |
| | 2 | | 2 | |
22 lis 19:02
Basia:
nie jest błędne; wręcz przeciwnie, Twój szacunek jest lepszy i dokładniejszy
pokazałam tylko jak dojść do wyniku z odpowiedzi
22 lis 19:10
bardot: no ale wynik z odpowiedzi jest różny od mojego

wiec, który jest poprawny?
22 lis 19:17
bardot: ok juz rozumiem, nie bylo pytania
22 lis 19:18
Basia:
oba; tylko Twój jest dokładniejszy
<12; 3> ⊂ <0;72>
równie dobrze mogę napisać, że
−10≤ 12cos2x+3sin2x ≤100
to też jest prawda, tylko bardzo niedokładna
22 lis 19:20
Basia:
a nie, przepraszam, pytanie było inaczej sformułowane
jaką największą i najmniejszą ... ?
do tego pytania poprawna jest tylko Twoja odpowiedź
autorzy zbioru zadań nie uwzględnili Twojej dociekliwości
99,9% uczniów zrobiłoby to zadanie tak jak napisałam, a jak widać można lepiej
gratuluję, tak trzymaj
22 lis 19:26