Pomóżcie
Ola: W okrąg o środku O wpisano czworokąt ABCD. Wyznacz miary kątów tego czworokąta oraz miarę kąta
ostrego utworzonego przez jego przekątne, jeśli:
a) |∡AOB|=120 |∡BOC|=120 |∡COD|=40
b) |∡AOB|=150 |∡AOD|=60 |∡COD|=70
22 lis 17:19
think: co musi spełnić czworokąt aby można go było wpisać w okrąg?
22 lis 17:27
think: przede wszystkim zrób rysunek i zaznacz to co masz podane...
22 lis 17:27
Ola: Ale nadal nie wiem jak to zrobic
22 lis 18:11
think: zrób rysunek.
22 lis 18:16
think:

rysunek ogólny dwa obu podpunktów.
trzeba wiedzieć dwie rzeczy:
α + β + γ + δ =360
o
oraz, że trójkąty złożone z dwóch wierzchołków czworokąta i środka okręgu są trójkątami
| | 180 − δ | |
równoramiennymi, więc np w trójkącie ODA kąty ODA i OAD są równe i wynoszą po |
| |
| | 2 | |
22 lis 18:24
Ola: No dobrze ale co dalej zrobic ? Niestety jestem noga z matmy i nie wiem co dalej.
22 lis 18:28
think: Ola masz podane kąty...
AOB = 120
o
| | 180 − 120 | |
więc kąty przy podstawie mają po |
| = 30o |
| | 2 | |
pozostałe liczysz tak samo i zaznaczasz na rysunku...
22 lis 18:31
Ola: Dobra dzięki. Naprawdę dużo mi pomogłeś. Wielkie dzięki
22 lis 18:34
Barni: nie ma sprawy
10 lut 22:41