Oblicz pola zamalowanych odcinków.
Piter221:

Bardzo ,bardzo proszę o rozwiązanie zadania ( bardzo dokładnie ponieważ jutro mi zabierze
zeszyt ).
Jestem bardzo słaby z matematyki mam średnią 1.75 to zadanie może mnie lekko poratować.
22 lis 15:29
Basia:
Twoje pole to pole wycinka kołowego P
w minus pole trójkąta równobocznego P
t
P=P
w−P
t
P
w =
16P
k (
16 pola koła, bo 60 st. to
16 z 360 st.)
P
w =
16πr
2 =
16π*2
2 =
46π=
23π
P=
2π3−
√3
22 lis 15:34
Piter221: Nie wiem jak Ci dziękować ale czy mogła byś mi jeszcze wytłumaczyć co to znaczy P k ?
22 lis 15:38
Basia:
Pk = pole koła
22 lis 15:38