Proszę o pomoc:):):): z góry dziękuje:):) i o wytłumaczenie co i jak:):)
wsp: rozwiąż algebraicznie układ równań



x − |y − 4| = 4
|x − 3| + |y − 4| = 3
22 lis 19:25
Grześ: z 1. równania wyznacz Iy−4I i podstaw do drugiego
22 lis 19:29
Grześ: Albo od razu możesz te równania dodać stronami, jak Ci wygodniej
22 lis 19:30
voltage: Dodaj stronami i masz:
x+|x−3|=7
dla x≥3 dla x≤3
x+x−3=7 sprzeczność
x=5 (jedyne rozwiązanie)
Teraz podstawiamy do pierwszego równania i mamy:
|y−4|=1 czyli bez modułu będzie:
y−4=1 v y−4=−1
y=5 v y=3
x=5 , y=5, y=3
22 lis 19:36
voltage: Ooo

! Cześć Grześ

jak widzę uprzedziłeś mnie
22 lis 19:37
Grześ: witam, witam, ale sorry, czemu dałeś gotowe rozwiązanie

Ja już staram się tak nie robić, a
inni...........
22 lis 19:38
Grześ: Niby uprzedziłem, ale nie do końca
22 lis 19:38
voltage: Ja czasami daję gotowe, a czasami nie, nie wiem od czego to zależy... Też się postaram w takim
razie
22 lis 19:39
wsp: dzięki za pomoc


podpowiedzi grzesia mi pomogły i zrobiłem samemu):


z góry dzięki wam
wszystkim):

;
22 lis 19:41
Grześ: jak ty rozwiązanie zapisałeś, hmm

a nie czasem tak:
{x=5 ⋁ {x=5
{y=3 {y=5
22 lis 19:41
Grześ: taki drobny szczegół, bo rozwiązaniem są pary liczb ofc
22 lis 19:42
voltage: No tak, tak
22 lis 19:42
Grześ: Oczywiście jak zwykle zwracam uwagę na takie szczegóły. Nie wiem czemu
22 lis 19:43
voltage: szczegół do szczegółu będzie ... (hmm nie wiem co, żeby się rymowało

)
22 lis 19:44
voltage: Po prostu w Twoim matematycznym umyśle coś nie pasowało i musiałeś zwrócić na to uwagę
22 lis 19:45
Grześ: haha, taki wewnętrzny niepokój, pocenie się skóry, o tym mówisz
22 lis 19:46
voltage: Tak
22 lis 19:47