zadanie statystyka ze zbioru zadań Kiełbasy
sid: Zestaw danych ZD uporządkowano niemalejąco, a następnie wyznaczono medianę M i obliczono
średnią arytmetyczną x Znajdź liczby a i b
ZD: 2,2,3,a,b,8,8,9 M= 4,5 x= 5,25
ułożyłam układ równań
wychodzi a +b = 9
i to by pasowało
ale w drugiej części wychodzi mi a +b = 10,
co wskazywałoby na równanie sprzeczne
liczyłam kilka razy za każdym razem wychodzi tak samo
w odpowiedziach natomiast widnieją wyniki : a=4 i b=5
nie wiem co jest źle
albo jest błąd w zadaniu, albo ja coś źle liczę
pomóżcie proszę
22 lis 00:49