Oblicz wysokość i pole trójkąta
Basia***: Dane są punkty: A=(1,4), B=(5,2), C=(−4,−1). Oblicz długość wysokości poprowadzonej z
wierzchołka C i oblicz pole trójkąta ABC. Pomoże mi ktoś? Proszę...
22 lis 11:37
Mateusz: Najpierw oblicz długości boków trójkąta korzystając ze wzrou na odległosc dwóch punktów od
siebie
następnie mozesz z rysunku odczytac współrzędne wysokosci trójkąta ale to zalezy jak dokłądny
masz rysunek druga opcja jest taka ze liczysz współrzędne środka podstawy trójkąta (w tym
punkcie wysokosc przecina podstawę i w wierzchołku C) i na tej podstawie ponownie
wykorzystujesz wzór na odległosc dwóch punktów od siebie i liczysz długosc wysokosci pole
| | a*h | |
trójkąta liczysz normalnie znając długosci wszystkich boków albo ze wzoru P = |
| gdzie |
| | 2 | |
h−wysokosc trójkąta a−bok trójkąta
22 lis 11:50
Mateusz: a−podstawa trójkąta drobna poprawka
22 lis 11:51