procentyy
ania gimnazjum1: Pani Wolska wpłaciła do banku 1000 zł na 3 miesiace . Oprocentowanie lokat w stosunku rocznym w
tym banku jest równe 6 %. Oblicz kwotę jaką orzymała po upływie jednego kwartału.
22 lis 18:53
ania gimnazjum1: voltage, jacek, pomozecie:(
22 lis 18:58
magda: k−kapitał
p−procent
t−czas
d−odsetki
k−1000 zł
p−6%
| | 3 | | 1 | |
t− 3 miesiące |
| = |
| =0,25 |
| | 12 | | 4 | |
| | 1000 0,25 6 | | 250 6 | | 1500 | |
d= |
| = |
| = |
| =15 |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
1000+15=1015
22 lis 18:59
ania gimnazjum1: magdza i po upływie jednego kapitału ortrzymała 1015?
22 lis 19:00
Pyjter: 1000 * (0,03)=30 − tyler odsetek za rok było by
30 :4 = 7,5 − tyle odsetek za kwartał
1000 + 7,5 = 1007,5 zł − tyle otrzymała po upływie kwartału
22 lis 19:02
magda: kwartał ma 3 miesiące a oprocentowanie jest w skali rocznej
22 lis 19:03
Pyjter: sorki, procent mi się pomylił z liczbą miesięcy

15 odsetek będzie
22 lis 19:03
magda: Pyjter czemu wziąłeś 3% w skali rocznej skoro było 6%?
22 lis 19:05
voltage: Jeju no procent mu się pomylił z liczbą miesięcy
22 lis 19:06
ania gimnazjum1: dzieki kochani

22 lis 19:06
ania gimnazjum1: Cena towaru wzrosła z 48 zł do 64 zł. O ile procent wzrosła cena towaru
22 lis 19:07
Pyjter: 48 − 100%
64 − x
48x = 6400%
x − 133 i 1/3
133 i 1/3% − 100%= 33 i 1/3% − o tyle wzrosła
22 lis 19:11
magda: | 48 | | 3 | | 300% | |
| 100%= |
| 100%= |
| =75% |
| 64 | | 4 | | 4 | |
100%−75%=25%
22 lis 19:14
ania gimnazjum1: czyli jak?
22 lis 19:15
ania gimnazjum1: dzieki
22 lis 19:19
jacek: o ile wzrosła 64−48=16
jaki to ułamek ceny początkowej 16/48
czyli robimy tak w jednym zapisie
22 lis 19:20
Karotka: to zależy z której ceny procent obliczamy, wzrost o 25% to byłoby 25% z liczby 48 = 12 czyli
druga cena wynosiłaby 60 a nie 64zł. Tu obliczamy w rozumieniu jaki procent liczby 48 stanowi
liczba 64, a nie odwrotnie. przynajmniej tak mi się wydaje..
22 lis 19:21
jacek: wynik jest dobry u Pyjtera
22 lis 19:23