Basia:
policz pochodną, znajdź miejsca zerowe, zbadaj czy zmienia znak
ad.d
| | 1 | | (ex)2−1 | | e2x−1 | |
f'(x) = ex+e−x*(−1) = ex−e−x = ex− |
| = |
| = |
| |
| | ex | | ex | | ex | |
f'(x)=0 ⇔ e
2x−1=0 ⇔ e
2x=1=e
0 ⇔ x=0
badamy znak licznika, bo mianownik e
x jest stale dodatni
x∊(−
∞,0)⇒e
2x<e
0=1 ⇒ e
2x−1<0 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
x∊(0,+
∞) ⇒e
2x>e
0=1 ⇒ e
2x−1>0 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rośnie
stąd
dla x
0=0 f.osiąga minimum f
min=f(0)=e
0+e
0 = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
pozostałe tak samo
w przykładzie (c) musisz rozpisać wzór funkcji
x
2−9 dla x≤−3
f(x) = 9−x
2 dla −3<x<3
x
2−9 dla x≥3
w punktach x
1= −3 i x
2=3 funkcja nie jest różniczkowalna
stąd:
2x dla x<−3
f'(x) = −2x dla −3<x<3
2x dla x>3
f'(x)=0 ⇔ x=0 i badasz pochodną w otoczeniu x
0=0 czyli określoną wzorem f'(x)=−2x