Liczby zespolone
Natasha : LICZBY ZESPOLONE... pomoże ktoś?
rozwiąż równania
z4+3z2−4=0
z3−4z2+6z−4=0
22 lis 16:44
think: to pierwsze jest bajeczne

podstaw t = z
2
t
2 + 3t − 4 = 0
Δ = 25
z
2 = 1 lub z
2 = −4
z
2 = (a + bi)
2 = a
2 − b
2 + 2abi
z
2 = 1 ⇔ (a = 1 i b = 0) lub (a = −1 i b = 0)
z
2 = −4 ⇔ (a = 0 i b = 2) lub (a = 0 i b = −2)
czyli mogą to być z−ety postaci : z = 1; z = −1; z = 2i; z = −2i
22 lis 16:52
Natasha : czyli to jest sposób... liczymy oczywiście tak jak na rzeczywistych początkowo z deltą itp
itd...? a co drugie podzielić jak wielomian?
22 lis 17:18
think: możesz spróbować
22 lis 17:21
Natasha : ale tutaj mam właśnie pytanie bo (2i)
2=−4

?

!
22 lis 17:22
Natasha : aaa sorrki

drugie jest dobre

już jasne !
22 lis 17:22
think: (2i)2 = 4i2 = 4*(−1) = −4
jeszcze jakieś pytania?
22 lis 17:22
Natasha : no wiem wiem

pomieszało mi się... a pytania.. może sprawdzisz czy mój tok myślenia jest
poprawny...? w b... ?
22 lis 17:35
Natasha : doprowadziłam że (z−2)(z
2−2z+2)=0 △=−4
√△=2i
więc z
1=1−i lub z
2=1+i lub z
3=2
22 lis 17:37
think: to najpierw przedstaw swój tok myślenia to będę miała co sprawdzać
22 lis 17:38
Natasha : no... już napisałam.. i...?
22 lis 17:39
think: obawiam się, że wkradł się jakiś błąd, gdyż
(z−2)(z2−2z+2) ≠ z3−4z2+6z−4
ponieważ (z−2)(z2−2z+2) = z3 − 4z2 − 2z − 4 a to nie to samo, źle rozłożyłaś.
22 lis 17:40
Natasha : ok... sprawdze jeszcze raz...

ale tok poprawny?
22 lis 17:41
think: ale zgadza się jedno 2 jest pierwiastkiem takiego wielomianu.
22 lis 17:42
think: ale tok jak najbardziej zadowalający
22 lis 17:43
Natasha : yy... sprawdziłam pomnożyłam jeszcze raz i jest poprawnie

wymnożyłam jedno z drugim i tez
się zgadza... może coś umkneło ci w liczeniu wczesniej

ale dobra dzięki już wiem
przynajmniej że moge tymi liczbami zcalonymi spokojnie normalnie jak "zwykłymi" operować
22 lis 17:45
Natasha : może zbyt późna pora

chciałam napisać podzieliłam jescze raz i jet poprawnei

ah
zmęczenie
22 lis 17:46
think: 
nom wybacz, jest dobrze pomerdało mi się, chyba rzeczywiście nie powinnam dzisiaj już
siedzieć przy kompie.

także sorki, że musiałaś odwalić podwójną robotę.
22 lis 18:00
Natasha : no cośty... podwójną

dzięki Ci bardzo wielkie, że wyjaśniłaś mi jak mogę to liczyć

tak to
bym dalej była.. niepewna
22 lis 19:05