wielomiany
jacko: uzasadnij ze dla kazdej liczby rzeczywistej x zachodzi nierownosc x4+2x2+26>2x3+10x
22 lis 01:32
Eta:
czy dobrze napisałeś?
a może tak ma być : x4 +2x2 +25 >2x3 +10x
22 lis 01:58
Eta:
ok

dla x= 0 26 > 0 −−− zachodzi
średnia arytm. ≥ śr. geom
rozpiszmy tak:
x
4 +x
2 +x
2 +25 > 2x
3 +10x −1
x
4 +x
2 ≥2
√x4*x2= 2x
3
podobnie:
x
2+25 ≥ 2
√x2*25= 10x => x
2 +25≥ 10x −1
dodając stronami otrzymujemy:
x
4+x
2+x
2+25≥ 2x
3 + 10x −1
x
4 +2x
2 +26 ≥ 2x
3 +10x
c.n.u.
22 lis 02:21
22 lis 02:25