matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
fiza :D
kasia:
Oblicz moc jaką uzyska ciało o masie 10 kg po czasie 5 sekund swobodnego spadania.
22 lis 03:11
Lisek:
g*t
2
s=
2
10
m
s
2
*5s
2
s=
= 125 m
2
W=F*s=m*g*s
N
W=10kg * 10
* 125m = 12500J
kg
W
P=
t
12500J
P=
=2500W = 2,5 kW
5s
22 lis 06:56